Uitgaven bijhouden in excel – Maandelijks rondkomen

Vond je dit interessant? Deel het met een vriend of vriendin!

Maandelijks rood staan, moeite om rond te komen, het treft een steeds groter wordende groep alleenstaande en gezinnen. Zo sprak ik Floor, oud-klasgenoot en nog steeds werkzaam in de zorg. Zij deelde mij vorig jaar dat ze samen met haar partner op geen enkele manier meer rondkomt zoals een paar jaar terug. Zij werkt sinds hun 2e kindje parttime als verpleegkundige en haar man nog steeds zeker meer dan fulltime op de verkoopafdeling van een bedrijf. Toch vliegen de kosten haar om de oren: hypotheek, kids, BSO. Hierdoor is een vakantie naar het buitenland al lang niet meer zo vanzelfsprekend.

Het leven geeft haar zoals ze zelf zegt regelmatig financiële stress. En ik kon niet anders dan mij weer ergeren aan hoe dit voor veel andere hardwerkende mensen ook zo is. Ik vertelde haar wat het voor mij heeft gedaan om te starten met inkomsten en uitgaven bijhouden in excel. Ook ging ik eigenlijk in op wat ik hierna deed toen dit zijn vruchten begon af te werpen. 

Grip krijgen in de financiën van jouw gezin is belangrijk!

De cijfers liegen er niet om. Anno 2021 treft het al lang niet meer de inkomensgroep van lager opgeleiden. In 2021 behoort 40% van de modaal tweeverdieners ook tot de groep die maandelijks moeite heeft om rond te komen. Floor en haar man zijn dus geen uitzondering op de regel. Maandelijks rondkomen wordt steeds lastiger. Dat raakt dus steeds meer en meer gezinnen in Nederland. Best raar dat een rijk land als Nederland dit soort getallen kent, vind je niet? Mij verbaast het iedere keer weer!

Afgelopen weken was ik onderzoek aan het doen op Google, wat blijkt? Zoekwoorden als “alternatieve spaarvormen” en “online geld verdienen” scoren hoog in Google. Dit is niet verwonderlijk, want de inflatie groeit harder dan de cijfers die het Nibud presenteert. Er is een voelbare druk in de portemonnee die continu wordt vergroot door de al jarenlang sluimerende scheefgroei van loonbetalingen. Bovendien is het uitblijven van de rente die we voorheen kregen op ons spaargeld ook zorgwekkend.

Moeite met rondkomen komt voor bij 40% van alle tweeverdieners

Grip op je geld

Op een aantal dingen hebben we geen invloed, het is onmogelijk om als gezin de inflatie tegen te houden, maar je kunt wel starten met grip te krijgen op jouw persoonlijke situatie door te beginnen met je financiële plaatje in kaart te brengen.

Toen ik onze financiële situatie 4 jaar geleden in kaart bracht, schrok ik me rot. Ik was overtuigd dat ik het aardig onder controle had en ongeveer wel wist waar ons geld heen ging. Maar de uitkomst was een shock! Naast de vele kleine pin transacties zag ik dat maar liefst 64% van ons inkomen op ging aan vaste lasten en daar zaten de boodschappen nog niet bij. Dik € 3000 aan verplichte betalingen als energie, zorgpremie, gemeentelijke belastingen, verzekeringen, hypotheek, internet en ga zo maar door. Betalingen waar je niet onderuit kunt en die maandelijks terugkomen.

Het was voor mij tijd om in actie te komen. Ergens wist ik onderhuids al dat de huidige situatie mij niet de vrijheid bood die ik als vrouw, moeder en partner wilde creëren in mijn leven. Maar het overzichtelijk maken van onze gezinssituatie door mijn inkomsten en uitgaven te gaan bijhouden in excel heeft een hele hoop veranderd. Het was in ieder geval duidelijk dat wij onze kosten flink moesten verlagen als wij op de lange termijn financiële ruimte willen creëren. 

Dit maakte de vervolgstappen overigens een stuk eenvoudiger. 

Grip betekent overzicht

Grip is dus heel duidelijk onlosmakelijk verbonden met inzicht en overzicht. Inzicht in jouw situatie van inkomen en uitgaven in excel is de eerste stap om bewuster om te gaan met je geld. Door werkelijk een overzicht van je inkomsten en uitgaven in excel te maken wordt het duidelijk hoe je ervoor staat en maakt het concreet welke stappen je moet gaan zetten om geld over te houden en met welk bedrag je uiteindelijk een stappenplan kunt maken naar een route van alternatieve spaarmogelijkheden en financiële ruimte.

Sparen voor een betere toekomst

De conclusie mag gesteld worden dat hoe groot of klein je doel is, de echte winst zit in de bewustwording. Door te snappen welke keuzes je kunt maken met het geld dat binnenkomt, kun jij veel betere keuzes maken. Er is niets zo vervelend als achteraf spijt hebben omdat je niet voldoende geïnformeerd was van hoe de hazen lopen. En dat nota bene in jouw eigen huis.

Wat ik vooral bijzonder vind is dat ‘t Floor na ons gesprek vorig jaar gelukt is om elke maand € 75 euro te investeren in een portfolio van crypto wat we in overleg hebben samengesteld. Zij ziet nu al, in een klein jaar, haar rendement en groeiperspectief. Dit geeft haar het gevoel van financiële grip. Met opgroeiende kindjes heeft dit een hele hoop rust en geluk weer in het gezin doen keren.

Gratis tool voor het bijhouden van inkomsten en uitgaven!

Om het bijhouden van inkomsten en uitgaven in excel in zo makkelijk mogelijk te maken heb ik een template Overzicht Inkomen en Uitgaven gemaakt die je gratis kunt downloaden. Hierin staan alvast wat voorbeelden van vaste lasten, zoals huur en telefoonabonnement, en variabele lasten, zoals kleding en boodschappen.

Mijn leven is blijvend veranderd toen ik besloot aan de slag te gaan met overzicht in mijn gelden. Sommige mensen ervaren een hoge drempel om dit te doen, maar de vrijheid die je voelt als je weet waar je aan toe bent is onbeschrijfelijk. Hierdoor zal het jou net als bij mij en Floor snel inzichtelijk worden waar jouw uitdagingen liggen, besparingen mogelijk zijn en ruimte naar investeringen ontstaan en je het tij kunt keren naar controle over je situatie.

fem-invest-fouder​En dat is dus wat ik doe met Fem Invest – mijn inzichten delen en hoe dit voor jou kan gaan werken. Met kleine aanpassingen een groot effect kunt bereiken. Veel kleine aanpassingen stapelen al snel op en leiden tot grote bedragen. Laat je dus niet wijs maken dat je veel moet investeren of dat je veel risico moet nemen. Jij bepaalt wat goed voor jou voelt en met weinig kun jij al veel impact maken op jouw financiële situatie. 

Voor mij is mijn gezin en onze (financiële) toekomst van groot belang. Met mijn ervaring en kennis wil ik jou laten zien dat ook voor jouw gezin er andere mogelijkheden zijn. 

Heb jij na het lezen van de blog vragen? Stel die gerust hieronder! 

Veel succes met het creëren van overzicht. 

 


Vond je dit interessant? Deel het met een vriend of vriendin!