Wat is Crypto? Cryptocurrency simpel uitgelegd

Heb jij jezelf ooit afgevraagd: wat is crypto? Ooit stond ik ook met enige verwarring toen ik de term crypto hoorde. Maar sinds enkele jaren is het begrip Crypto niet meer weg te denken. Er worden verschillende termen gebruikt waarmee allen hetzelfde wordt bedoeld. Termen als Cryptocurrency, Cryptovaluta, Cryptomunten, Cryptocoins.

Ik weet nog heel goed dat een vriend van mij, Jan, in 2017 voor het eerst met me in gesprek ging over Cryptocurrency. Gefascineerd luisterde ik naar zijn woorden, begreep er amper wat van en laat staan dat ik thuis kon uitleggen wat ik had gehoord, maar toch voelde ik aan alles dat ik hier wat mee moest. Het voelde als materie die ik wilde leren kennen.

Nu ben ik razend enthousiast en heb ik er mijn dagelijkse bezigheid van gemaakt. In het begin dacht ik dat dit alleen maar voor de snelle jongens van de zuidas is. Dit is echter alles behalve waar. 

Wat is Crypto?

Crypto, of Cryptovaluta is een vorm van geld, dat alleen digitaal bestaat. Er zijn géén fysieke munten of briefjes van. Als je Cryptomunten bezit, bewaar je dit ook in een digitale portemonnee. Dit noemen we een wallet in de cryptowereld. Crypto is een algemene verzamelnaam die gebruikt wordt om verschillende cryptomunten te beschrijven, Bitcoin is veruit de meest bekende cryptomunt. Vergelijkbaar is dit bij de verzamelnaam Valuta, waar we de Euro, Dollar, Pond, Yen etc. mee bedoelen.

Misschien bedoezeld dit je en ook ik stond 4 jaar geleden met mijn oren te klapperen, maar toen ik het eenmaal doorkreeg en het werkelijk ging leven toen ik ook nog Crypto ging aankopen werd het leuk. Daarbij levert het me nu veel op en dit gun ik jou ook! Daarom probeer ik het je zo eenvoudig mogelijk uit te leggen.

De reden dat ik dit doe is  enerzijds omdat crypto als investering veel potentie heeft.  Anderzijds speculeren experts dat het wellicht ons huidige geldsysteem over kan nemen! Ik denk zelf dat het waarschijnlijker is dat we een mengelmoes van traditioneel geld en virtueel geld zullen hanteren. Niemand weet het zeker en er zijn voor – en tegenstanders van deze ontwikkelingen, maar het is zeker DE tijd om jezelf te verdiepen in de wereld van crypto.

Wat is het verschil met de Euro?

Het grote verschil tussen cryptovaluta en de ‘normale’ valuta is dat onze Euro semi gereguleerd is in waarde. Als je Euro ineens minder waard wordt, probeert de Nederlandse Bank in te stappen om ervoor te zorgen dat de waarde stabiliseert. Hetzelfde geldt als de munt méér waard wordt.

Uitgezonderd van de inflatie merken wij consumenten niets van de waarde wisselingen die de Euro dagelijks ondergaat. Voor een brood betaal je bijvoorbeeld €2 en dit bedrag reken je bij de kassa af. Het is niet zo dat als de koers van de Euro €1,80 is bij het afrekenen, dat je ineens €2,20 moet betalen. Bij Bitcoin en alle andere cryptomunten is dat anders.

Het verschil tussen bitcoins en euros

De waarde van de cryptomunt wordt beïnvloed door vraag en aanbod. Dat betekent dat waardestijging en waardedaling zich continue afwisselen en bepaald wordt door de aankoop en verkoop in de markt. Het ene moment kun je dus meer winst hebben en het andere moment weer verlies ervaren.

Het afwisselen van een waardestijging en waardedaling wordt volatiliteit genoemd. Dit klinkt misschien als vakjargon, maar het is een vaak gebruikte term die je leest op websites en cryptoplatformen. Als je weet wat dit soort termen betekent helpt jou dat de cryptowereld beter te begrijpen.

Als je volatiliteit in de praktijk ziet, dan ziet de grafiek van Bitcoin er het afgelopen jaar zo uit:

Dit laat zien hoe erg de bitcoin fluctueert

De grafiek laat globaal een opwaartse lijn van waarde toename in euro zien, maar er zijn in die opwaartse stroom ook dalende lijnen te zien. Dit is hoe volatiliteit er in de praktijk uitziet.

Ik investeer o.a. in de cryptomunten Bitcoin, Ethereum, Cardano en Polkadot om ze voor een langere tijd vast te houden, omdat ik verwacht dat ze een enorme potentie hebben en een heel goed rendement opleveren. Dit is mijn gedachte op basis van ervaring en geenszins beleggingsadvies. Met het vasthouden van de crypto betekent ‘t het ook dat er in de opwaartse beweging momenten zijn dat de waarde van mijn crypto daalt en even minder is.

Toen ik dat voor het eerst meemaakte, gaf me dat een behoorlijk zenuwachtig gevoel. Voor mijn gevoel zag ik mijn investeringsgeld in een zucht verdwijnen, maar gelukkig had ik Jan aan mijn zijde staan, hij stelde me gerust en gaf uitleg over de marktbeweging en volatiliteit.

Verlies en winst – Bears en Bull

De opwaartse stijging van waarde van een cryptomunt wordt in de regel een Bullmarket genoemd en een neerwaartse daling Bearmarket. Vaak zie je dat onervaren mensen crypto aankopen in een opwaartse stijging, omdat ze door berichten worden getriggerd en bang zijn achter het net te vissen, FOMO (Fear of missing out) echter volgt er na een opwaartse lijn onherroepelijk een neerwaartse lijn, dit is het punt dat onervaren mensen schrikken, hun winst zien verdwijnen en vaak de boel weer verkopen……met verlies.

De meeste investeerders doen precies het tegenovergestelde, laag inkopen, hoog verkopen of houden het vast omdat ze veel potentie van groei in de toekomst verwachten. En dit is dus precies de reden waarom je met een deskundige en ervaren persoon moet werken of uitgebreid onderzoek mag doen. Als je hier een cursus over wilt volgen om goed bij te leren, kun je starten met de cursus succesvol investeren in crypto

Basis Crypto Cursus

 

Voordelen van Crypto

De Nederlandse en Europese Bank trekt niet achter de schermen aan de touwtjes. Niemand heeft echt de volledige controle over een munt en dat is bij ons huidige bancaire systeem wel anders. Denk maar eens aan wat er nu gebeurt met het op grote schaal bij printen van Dollars, het klinkt heel positief maar het draagt juist bij aan het instorten van de economie en het vergroten van de inflatie. Jouw geld wordt door deze actie automatisch sneller veel minder waard de komende jaren.

Niet geheel toevallig dat Bitcoin ook zijn definitieve podium pakte tijdens de crisis in 2008, die toen nog voornamelijk Amerika betrof. Grote machthebbers, lees banken en overheid pompte immens veel geld in het systeem om het omvallen van de economie te voorkomen. Het resultaat is het tegenovergestelde, maar als je er over nadenkt is het op zijn minst verwonderlijk dat een aantal machthebbers de waarde van jouw geld bepalen zonder dat jij inspraak hebt.

Het bij printen van Bitcoin en andere cryptovaluta is uitgesloten, niemand heeft de controle over de munt, het staat los van het bancaire systeem en dat is de reden waarom Bitcoin nu zo immens populair is en grote investeerders bedrijfsvermogen van Dollar naar Bitcoin om zet. Institutionele partijen als JP Morgan en Goldman Sacks die voorheen Bitcoin verafschuwde stellen hun opinie bij.  

Nadelen van Crypto

Het is een investeringsrichting die je moet leren kennen om er succes mee te bereiken. Toen ik 4 jaar geleden de cryptowereld begon te ontdekken was het behoorlijk overweldigend. Een aanbod van diverse cryptomunten en onduidelijk wat nou een goede munt is en waarom. Je ziet nu ook dat er bijna dagelijks aanwas is van nieuwe cryptomunten en de vraag waarin te investeren nog steeds actueel is.

Maar het grootste nadeel van crypto is dat je door te weinig kennis verkeerde beslissingen maakt, de emotionele gevoeligheid die je uit het tekort aan kennis raakt en je blind een “hype” doet laten volgen of de eerdergenoemde volatiliteit waarbij je op de verkeerde momenten aankoopt en verkoopt zijn echt de nummer 1 redenen waardoor mensen zonder kennis hun geld verliezen.

Ik had het geluk dat Jan naast me stond om me te begeleiden in de eerste stappen binnen de cryptowereld. Dit is precies de reden waarom ik Fem-Invest heb opgericht om jou bij te staan met kennis uit persoonlijke ervaringen en expertise van samenwerkende partners om jouw kennis en mogelijkheden voor financiële groei te vergroten.

Wat is blockchain? Het is nieuwe technologie waarbij de regie en alle relevante informatie bij de gebruikers in het systeem ligt

Blockchain

De blockchaintechnologie is de techniek waardoor crypto bestaat, dit is een vrij technisch verhaal en ga ik je voor nu besparen, maar wat nu wel belangrijk is om te weten is dat de blockchain alles aan dataverkeer controleert en opslaat. Dus als jij één crypto munt naar je buurvrouw stuurt, wordt dat in de blockchain op meerdere computers in het netwerk gecontroleerd en opgeslagen.

Doordat het op meerdere computers in het netwerk wordt gecontroleerd en opgeslagen, verhoogt het de veiligheid en betrouwbaarheid. Er kan niet zomaar gesjoemeld worden met het versturen van cryptomunten.

In dit filmpje “Wat is de blockchain? En wat kan je ermee?” wordt de betrouwbaarheid van de blockchain uitgelegd.

Om er zeker van te zijn dat een transactie van de ene naar de andere computer goed gaat, komt er een digitale handtekening onder te staan. Die werkt alleen iets anders dan de krabbel die je normaal gesproken gebruikt bij het ondertekenen van documenten.

Weet je nog toen de bank met een e-reader kwam? We vonden het allemaal maar irritant en onhandig. Achteraf bleek dit handig — internetbankieren is een stuk minder fraudegevoelig.

Beveiliging

het bancair systeem is online beveiligd. Bitcoins hebben ook een goede beveiligingssysteem.Je geld heb je in het dagelijkse leven afgeschermd. Niemand kan er zomaar aankomen omdat het op je rekening (wallet) bij de bank staat. Dit koppelt een uniek IBAN-nummer aan je naam met een pinpas en je persoonlijke pincode. Op die manier kan jij heel handig met een app geld overmaken naar een vriendin. Zij ziet dit overigens vaak direct. 

In de wereld van cryptovaluta werkt dit net wat anders. Hier bestaat je wallet die je bijvoorbeeld op een exchange als Bitvavo hebt uit een private (privé) en public (publieke) Key (sleutel). Dit ziet er bijvoorbeeld zo uit.

Public key: 12GHHa6Q4Jz2khsNExL568mF43ikXhwF2fKNf

Private key: 73KJGFGsHeMen853w5kJNzKWng86GDcd3VjLT5qHFXs5hL

(Let op! Gebruik deze public- en private key niet. Deze zijn beide puur als voorbeeld bedoeld)

Voor elke crypto transactie die je verstuurt heb je een soort Handtekening nodig. In tegenstelling tot je ‘normale’ handtekening is een digitale handtekening elke keer dat je er één nodig hebt, anders. Dus voor elke transactie wordt een nieuwe handtekening aangemaakt. Daartoe maakt de beveiliging een combinatie gemaakt van je privé-sleutel en de inhoud van het bericht.

Controle

Aan een handtekening heb je natuurlijk niets als een ander die niet kan controleren. In het normale leven staat daarom je handtekening in je paspoort. Ook hierbij is het weer net iets gecompliceerder bij digitale handtekeningen. Om de handtekening te controleren, heeft de ander jouw publieke sleutel nodig én de transactie waar het om draait. Door die twee te combineren met je handtekening krijgt de ander te horen of de handtekening echt of vals is.

Kort samengevat:

– Crypto heeft veel potentie, omdat het samenhangt met de digitale ontwikkeling in onze samenleving en de digitalisering op global niveau.

– Dit is de tegenhanger van het bancaire systeem zoals wij dat nu kennen 

– En het geeft ons een alternatieve mogelijkheid om onszelf financieel te beschermen. Inflatie is de boosdoener en daar doet crypto niet aan mee. 

Minder goed omdat:

– De waarde van Cryptocurrencies op dit moment nog instabiel zijn

– Je nog niet overal kunt betalen met cryptocurrency

– Het een leercurve van begrijpen en integratie nodig heeft

Crypto kopen

Nu je wat meer uitleg hebt over crypto en misschien zelfs crypto aan wilt gaan kopen, zijn hier diverse platforms gebruiksvriendelijke platforms voor, waarbij ik Bitvavo als eerste start in de wereld van crypto adviseer.

Het kopen van crypto is een apart proces. Ook hier heb ik een handleiding geschreven waarin ik precies uitleg hoe het zit en je aan de hand mee neem bij het aanmaken van een Bitvavo account.

 

Mijn missie is om vrouwen en crypto samen te brengenWat ik met Fem Invest wil bereiken is vrouwen zoals jij helpen in een wereld die nieuw voor je is. Ik sta naast je om overzicht te krijgen tussen de wildgroei van informatie en aanbiedingen die je om de oren vliegt als je Google raadpleegt. Mijn uitgangspunt is stabiele groei en het nemen van verantwoordelijke beslissingen. Laat je dus nooit wijs maken dat je veel moet investeren of risico moet nemen. Jij bepaalt wat goed voor jou voelt en met weinig kun jij al veel impact maken op jouw financiële situatie. 

Met mijn ervaring en kennis wil ik jou laten zien dat ook voor jouw gezin andere mogelijkheden zijn. Door alle feiten op tafel te halen kun jij voor jezelf de beste keuze maken.

Heb jij na het lezen van de blog vragen? Stel die gerust hieronder! Veel succes met investeren in crypto, traden of een andere vorm van sparen.