Reinjan Prakke – Het Nieuwe Geld, een podcast van BNR

Ons geldstelsel staat onder hoogspanning. Is het toekomstbestendig? En wat is de rol van cryptovaluta in de toekomst? De economie en ons huidige geldstelsel is op dit moment in een stormachtige periode beland, hoe lang houden we dit nog vol? Dit zijn reële vragen die wij ons elke dag afvragen. Reinjan Prakke is een ondernemende professional en gaat voor BNR op onderzoek. Met zijn podcast serie Het Nieuwe Geld maakt hij enorm veel duidelijk. Een absolute aanrader om je in te luisteren ;-).

Inflatie

Hoe het gaat met de economie meten we vaak al af aan cijfers die we onder ogen krijgen. Het valt nog wel mee wordt er gezegd bij het publiceren van een inflatiecijfer van 1.9%. Hier heb ik een inzicht in en ik leg in mijn blog uit dat ons geld steeds minder waard is.

Maar hoe misrekend zijn cijfers als je het bekijkt vanuit de sociale wetenschap. Hoe gaat het met de welvaartsverdeling? Deze groeit op dit moment sneller en schever dan ooit tevoren. Worden we niet ontzettend voor de gek gehouden met zoet houdende cijfers?

0% rente op spaargeld, beperkte loonstijgingen, toenemende werkloosheid. Dan zijn er inflatiecijfers die cijfermatig misschien nog meevallen. Een wiskundige berekening zegt al lang niets meer over de verdeling van welvaart en de krapte die heel veel mensen in hun portemonnee voelen. Maar hoe bereid je je dan voor op de toekomst, hoe neem je de touwtjes weer in handen. Deze vragen ontstaan ook bij Reinjan Prakke in zijn zoektocht naar antwoorden in de podcast “Het nieuwe Geld”

Reinjan Prakke Reinjan Prakke BNR Het Nieuwe Geld

Reinjan Prakke is als kind opgegroeid in de jaren 90 en is gewend aan de welvaart. Zijn vader was ooit parlementair journalist en zijn moeder psychologe. Hij is ondernemend en heeft een eigen bedrijf, maar belegt niet. Totdat hij via vrienden in aanraking komt met cryptocurrencies. Onbekend met de materie, maar afgaand op de succesverhalen van zijn vrienden denkt hij dat Dit zijn lucky shot is en hij belegt erin. Met succes!

Euforie maakt zich van hem meester. Totdat de bubbel barst en de koers implodeert. De op en neer bewegende koers van cryptocurrencies wordt volatiliteit genoemd, dit is heel typerend voor crypto, maar voor beginners in de crypto  is dit behoorlijk schrikken als de koers daalt en ze denken dat hun winst verdampt.

Reinjan raakt hierdoor sterk gefascineerd door ons financieel-monetair systeem. Dit is de start van zijn persoonlijke zoektocht om te ontleden hoe ons geldstelsel in elkaar steekt en welke rol Bitcoin in een de toekomst daarin kan spelen.

De podcast van Reinjan Prakke

Het is vooral het verhaal achter het verhaal, dat zijn interesse heeft gewekt. Wat is geld en hoe werkt dat. Hoe zit het met de “schuldenberg” en “Geldcreatie”  Staan we op een keerpunt, kan de Dollar als wereldreserve munt vervangen worden door Bitcoin en waarom staat het financiële stelsel niet op de agenda van politieke partijen? Zo maar een aantal vragen waar Reinjan het antwoord op probeert te vinden.

Het is een complete podcastserie die ik je echt aanraad om te luisteren als je wilt begrijpen hoe ons financiële stelsel is elkaar zit. Het luisteren van de podcast serie draagt bij aan het jezelf financieel wijzer maken. Met bewustwording en in controle beslissingen wilt nemen over jouw financiële situatie. Dus zeker ook als je geïnteresseerd bent in crypto en een weloverwogen stappen wilt zetten ten aanzien van investeren in crypto.

De podcast is beschikbaar via Spotify en iTunes