De meest gebruikte crypto termen die je moet weten

Ik weet nog dat ik voor het eerst in aanraking kwam met crypto en onderzoek ging doen op Google. Na 10 minuten staren naar een tekst vol met vreemde termen besloot ik het maar het uit te stellen tot morgen…

Als je net komt kijken in de wereld van crypto, kunnen al die termen enorm verwarrend en beangstigend zijn. Daarom heb ik speciaal voor jou een lijstje gemaakt met de meest gebruikte crypto termen die je moet weten.

Crypto termen

Overzicht crypto termen

Bijna alles wat met crypto te maken heeft wordt in het Engels besproken. Zo zijn bijna alle termen ook in het Engels geschreven. Hieronder geef ik per term een Nederlandse verklaring om het een stukje makkelijker te maken.

Airdrop

Een airdrop kun je zien als een marketingstunt. De oprichters van een bepaalde cryptomunt houden een tijdelijke actie waarbij ze hun coins weggeven. Hiermee willen ze dus aandacht en kopers aantrekken. Een super slimme manier van marketing dus!

Altcoins

Het woord altcoin is een samenstelling van de twee woorden ‘Alternative’ en ‘Bitcoin’.  Altcoins zijn alle andere cryptomunten dan Bitcoin. In dit artikel lees je meer over altcoins en waar je ze kunt kopen.

Altseason

Er wordt gesproken van een altseason als er sneller geld wordt geïnvesteerd in altcoins dan in Bitcoin. Dit betekend dus dat meer mensen investeren in altcoins dan in Bitcoin. De Nederlandse vertaling is dus ook ‘het seizoen van de altcoins’.

ATH

ATH is een afkorting van de Engelse zin ‘All Time High’. Dit betekend dus dat de koers het hoogste punt ooit bereikt heeft. Hieronder zie je een video hoe Madelon Vos reageert op een ATH van Bitcoin. Ook legt ze uit wat je hier mee kunt doen.

Bear Market/Bearish

Als de koers van een cryptomunt omlaag gaat spreken we van een bear market. We noemen de koers in dat geval ‘bearish’.

Bull Market/Bullish

Je kunt het misschien al raden, maar dit is precies het tegenovergestelde van een Bear Market. Als de koers van een cryptomunt stijgt, spreken we van een Bull Market.

Bag/Bagholder

Een ‘bag’ kun je zien als je portemonnee. Dit zijn dus de cryptomunten die je in bezit hebt. Dit klinkt positief, maar het woordje ‘bagholder’ is dat helaas niet. Dit houdt in dat je een flink aantal munten in bezit hebt waarvan de waarde is gedaald. Zorg dus niet dat je een bagholder wordt 🙂

Blockchain

De blockchain kun je zien als een soort database waarin alle transacties kunnen worden opgeslagen. Dit gaat door middel van een keten aan datablokken die niet meer gewijzigd kunnen worden. Mocht je hier meer over willen lezen dan kan dat hier.

Buy The Dip

Dit is een term die je vaak zult horen. Deze kreet word geroepen als de koers van een cryptomunt flink gedaald is en in een dip zit. Dit is dan het perfecte moment om in te kopen en te wachten op een stijging van de koers.

Dump

Tijdens een dump verkopen veel mensen tegelijk een bepaalde cryptomunt. Hierdoor daalt de koers met een noodgang. Zorg dus altijd dat je een dump voor bent of ontdek hoe je met een dalende koers winst kunt maken.

ERC20-token

Dit zijn tokens die alleen worden uitgegeven op het Ethereum Netwerk.

Fundamentele Analyse

Een fundamentele analyse is een analyse die wordt gemaakt aan de hand bijvoorbeeld opkomend nieuws of andere niet technische aspecten die invloed kunnen hebben op de koers.

Technische Analyse

Een technische Analyse word gemaakt op basis van de koers. Er zijn verschillende technieken die je kunt toepassen op een grafiek om de toekomstige prijs te kunnen bepalen.

FOMO

FOMO is de afkorting van ‘Fear Of Missing Out’. Met andere woorden, bang om de boot te missen. Wanneer de koers begint te stijgen ben je vaak bang dat je te laat bent om in te stappen. Dat heet dus FOMO. Als investeerder is het cruciaal om geen last van FOMO te hebben.

FORK

Als een blockchain te groot wordt kun je bijna niets meer aan het protocol aanpassen. Als oplossing splitsen ze de blockchain. Dan zijn er dus twee versies van dezelfde blockchain, maar dan met andere regels. Hieronder zie je de forks die Bitcoin tot nu toe heeft gedaan.

Bitcoin fork

FUD

FUD staat voor Fear, Uncertainty & Doubt. Dit is een moment waarbij iedereen in paniek raakt door negatief nieuws. Dit nieuws word vaak extra overdreven zodat de koers daalt. Dit wordt dan ook wel vaak gezien als nepnieuws.

Fiat geld

Fiat geld is geld dat goedgekeurd is door de overheid. Denk bijvoorbeeld aan euro’s en dollars. Bij het kopen van Bitcoin of andere coins ruil je dus fiat geld tegenover crypto.

HODL

Dit is één van de meest iconische crypto termen in de cryptowereld. HODL is ontstaan doordat iemand een typfout maakte op een forum. HOLD is dus een ander woord voor HOLD. Dit houdt in dat je voor lange termijn je investeringen vasthoudt. Je zal dit woordje vaak tegenkomen als de koers van Bitcoin aan het dalen is 😉

ICO

ICO staat voor Initial Coin Offering. Je kunt een ICO zien als een vorm van crowdfunding. Mocht je hier meer over wille weten, dan heb ik hier speciaal een artikel voor geschreven.

Market cap

Je kunt de market cap, oftewel marktcapaciteit, berekenen door deze formule toe te passen: De prijs van een cryptomunt, keer het aantal munten in de omloop. Dus als een munt 10 euro waard is, en er zijn 200 munten in de omloop, dan is de market cap € 2000.

Moon

Je wilt niets liever dan dat de cryptomunt waar jij in geïnvesteerd hebt naar de maan gaat. Als de koers van een munt in een korte tijd enorm stijgt, dan noem je dat ook wel ‘Moonen’.

crypto moon

Pump and dump

Dit is iets waar je ver vandaan wilt blijven. Er zijn bepaalde groepen met veel geld die met ze alle de koers in een hele korte periode laten stijgen, om daarna al hun gekochte munten weer met winst te verkopen. Vaak hebben alleen de grote spelers hier profijt van en de rest houdt weinig van zijn investering over.

Volatiliteit

De mate van beweeglijkheid van de koers. De koers gaat zowel in een opwaartse koerstrend als een dalende koerstrend afwisselend nog omhoog en omlaag.

Whale

Een whale (walvis) is een hele grote vis in de zee. Op deze manier worden ook de grote spelers op de cryptomarkt beschreven. Een whale is dus een investeerder met een flink kapitaal.

White paper

De whitepaper van een cryptomunt is een document waar alles van het bedrijf tot in detail wordt omschreven. Je doet je er dan ook goed aan om eerste de whitepaper te bekijken voordat je in een munt investeert. Je kunt whitepapers van cryptomunten vinden op websites zoals coinmarketcap.com.

Patricia, expert in Cryptocurrency en founder van Fem-Invest.nlZelfs met deze crypto termen lijst kun je soms verdwalen in de wereld van crypto. Daarom heb ik Fem Invest opgestart. Het is mijn doel om zo veel mogelijk vrouwen te helpen bij het investeren en meer tijd te creëren voor wat echt belangrijk is.

Mocht je na deze lijst van crypto termen nog steeds met je handen in het haar zitten, of wil je meer weten over crypto, of een praktische basiscursus willen volgen? Dan kom ik graag in contact om je verder te helpen!