Wat is minen?

Het woordje ‘minen’ heb je ongetwijfeld als een aantal keren voorbij horen komen. Je ziet indrukwekkende artikelen op het nieuws met plaatjes van duizenden computers die aan het minen zijn. Maar wat is minen nu eigenlijk precies? En is het interessant voor jou om hiermee te beginnen? Voordat ik je dat uitleg, is het belangrijk dat je eerst basiskennis hebt van crypto. Ben je nog niet zo bekend met de wereld van crypto? Check dan zeker eerst even dit artikel.

Wat is minen?

Dagelijks worden er miljoenen cryptomunten over de hele wereld verstuurd. Mensen maken constant transacties op de blockchain en dit worden er steeds meer. Het is uiteraard belangrijk dat al deze transacties gecontroleerd worden opgeslagen in een database. Zo wordt er bijgehouden wie er betaald heeft en om welke cryptomunten het gaat. Dit is de taak van de blockchain. Je kunt de blockchain zien als een soort grootboek waar alle transacties in zijn vastgelegd. Maar voordat dit kan, moeten deze transacties eerst worden gecontroleerd. En dat is dan weer de taak van de miners.

De miner keurt een transactie goed door met speciale hardware moeilijke berekeningen uit te voeren. Deze berekeningen is te vergelijken als een soort puzzel. Door een computer zo veel mogelijk oplossingen te laten proberen in een zo kort mogelijk tijd past de puzzel uiteindelijk in elkaar en is de berekening opgelost. Vervolgens wordt de transactie op de blockchain vastgelegd en krijgt de miner een beloning in vorm van een cryptomunt.

Hoe levert minen geld op?wat is minen?

Helaas is het niet zo dat iedereen die zijn computer gebuikt om te minen direct beloond wordt met cryptomunten. Alleen de beste miners gaan er namelijk met de beloning vandoor. Dit zijn de miners die als aller eerste de lastige rekensom oplossen. Het kan dus zijn dat je naast de vijver vist als je apparatuur niet goed genoeg is. Het voordeel van minen is wel dat je tijdens een dalende crypto koers als nog geld kunt verdienen! Al helemaal met een beloning van 6,25 Bitcoins per geminde blok.

4 jaar geleden was de beloning voor het minen van Bitcoin 25 Bitcoins per blok. Zoals ik hierboven al noemde is dit inmiddels verlaagd naar 6,25 (wat overigens natuurlijk een enorm bedrag is met een Bitcoin waarde van $ 50.000). Na de halvering in 2024 zal dit teruglopen naar 3,125 Bitcoins.

Welke manieren van minen zijn er?

Er zijn meerdere manieren van mining, maar de twee populairste zijn ‘Proof of Work’ en ‘Proof of Stake’. Het Proof of Work systeem, afgekort PoW, is de manier die we eerder in dit artikel besproken hebben. Net zoals bij een bank worden transacties bijgehouden in een grootboek. In dit geval is dat de blockchain. Al deze transacties moeten worden gevalideerd door de miners en worden opgeslagen in een nieuw blok op de blockchain.

Door middel van het PoW systeem is het probleem van dubbele transacties opgelost. Bij de eerdere pogingen om een digitale valuta te creëren was dit telkens een groot probleem. Als je de munten namelijk kan kopiëren zullen deze binnen no-time niets meer waard zijn. Elk nieuwe transactie in een nieuw blok. Dit nieuwe blok wordt aan de bestaande keten toegevoegd. Iedereen heeft controle over de bestaande blokken en wordt het nieuwe blok geverifieerd tegenover de oude blokken.

Mining apparatuur

Het Proof of Stake systeem werkt net even anders. Het doel van PoS is hetzelfde als bij PoW, het goedkeuren van transacties op de blockchain en het versterken van het netwerk. De manier waarop is alleen net even anders. Bij een munt zoals Bitcoin zijn niet alle munten nog op de markt. Deze munten moeten nog gemined worden door het PoW systeem. Maar bij een munt zoals Cardano is dit niet het geval en hierdoor is het PoS systeem ontwikkeld.

Bij Proof of Stake moet je al in bezit zijn van de cryptomunt. Je kunt namelijk pas een blok aan de blockchain toevoegen als je in bezit bent van de meeste cryptomunten binnen een netwerk. En hoe meer munten je in bezit hebt, hoe meer kans je hebt om een blok te mogen toevoegen aan de blockchain. Daarbij wordt er ook gekeken naar hoelang je de munten al in bezit hebt. Hoe groter je stake is, hoe meer kans je maakt op de beloning. Je kunt het dus een beetje zien als een loterij waarbij je je kans kunt vergroten om te winnen.

Meestal moet je je cryptomunten een aantal dagen op een stake-rekening laten staan voordat je je beloning krijgt. Het lijkt erg op het uitkeren van dividend zoals dat bij aandelen gaat.

Welke cryptomunten kun je het beste minen?

In de beginjaren van crypto was het nog interessant om Bitcoin te minen. Tegenwoordig is dit helaas niet meer het geval. Doordat de prijs van Bitcoin zo ontzettend is gestegen in de afgelopen jaren zijn er steeds meer mensen Bitcoin gaan minen. Landen zoals China en Venezuela hebben hele parken en loodsen vol met miners gebouwd om zo alle concurrentie aan de kant te zetten. Als jij met één computer Bitcoins wilt gaan minen zul je dus weinig tot niets overhouden.

Munten zoals NEO, EOS en Cardano zijn in dat geval interessanter om in te stappen als miner omdat hier het Proof of Stake systeem wordt gebruikt. Je hebt hiervoor geen dure apparatuur nodig en je investering is redelijk laag. Wil je meer weten over hoe staking werkt? In mijn gratis 4-daagse cursus leg ik het je uitgebreid uit.

gratis crypto cursus
Meld je aan voor de 4-daagse gratis crypto cursus!

Is minen nog interessant?

Zoals ik hierboven al aangaf is het niet meer interessant om Bitcoin te gaan minen. En als gezinsvrouw raad ik je dan ook af om te gaan minen als het jouw doel is om passief geld te verdienen met crypto. Voordat je je investering (van apparatuur, stroomkosten en internetkosten) eruit hebt ben je een lange periode verder.

Na jaren ervaring raad ik je aan om aan de slag te gaan met het investeren in crypto in plaats van het minen van crypto. Hierdoor hoef je niet direct grote bedragen te investeren en kun je je portfolio langzaam en stabiel opbouwen. Daarbij zijn er 2 manieren die ik je aanraad bij het investeren. 

De eerste manier is het volgen van een cursus en zelf aan de slag te gaan met het investeren van crypto. Zo leer je alles over crypto en heb je zelf in de hand wat er met je investering gebeurd.

De andere manier van investeren die ik je kan aanraden is het gebruik maken van een trading bot. Persoonlijk is dit één van mijn favorieten manier van passief geld verdienen met crypto. Je kunt hierbij zelf bepalen hoeveel % winst je per maand wilt maken en de investering is minimaal. Uiteindelijk raad ik natuurlijk wel aan om naast het gebruikmaken van een trading bot, je alsnog te verdiepen in crypto door middel van een cursus.

Patricia, expert in Cryptocurrency en founder van Fem-Invest.nlHet is mijn doel om met Fem Invest zo veel mogelijk vrouwen financieel onafhankelijk te maken zodat je meer tijd voor jezelf en je gezin overhoudt. Door mijn ervaring en inzichten met jou te delen wil ik er voor zorgen dat je net als mij dit prachtige gevoel van vrijheid ervaart. Omdat ik in jouw schoenen heb gestaan weet ik precies welke route jij kunt bewandelen zonder grote investeringen te hoeven maken. Jij bepaalt wat goed voor jou voelt en met weinig kun je al enorme impact maken op je financiële situatie.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder!