De loonkloof: vrouwen verdienen 5 – 20% minder dan mannen

Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen. De uitkomst van het nationale salarisonderzoek. Het artikel van NU.nl laat een goede vooruitgang zien; de loonkloof slinkt en toch komen we er niet zomaar van af. Dit waarschuwen experts. Dat stoort mij behoorlijk. De oorzaak van het feit dat vrouwen minder verdienen dan mannen, wordt vaak ten onrechte bij de vrouwen zelf gelegd.

“Vrouwen werken minder uren, dus krijgen ook minder geld”

“Moeders willen geen carrière maken”

“Vrouwen durven niet te onderhandelen over hun salaris”

“In typische vrouwensectoren liggen de lonen nu eenmaal laag”

Het verschil is volgens experts gemiddeld 5%. Dat klinkt misschien goed, maar onthoud dat dit een gemiddeld is. Bovendien is het bekend dat er relatief veel meer mannen hoge functies bekleden.

Een ander onderzoek uit 2020 laat zien dat deze cijfer veel hoger lijkt te zijn, namelijk ±15%. De vrouw werkt nog altijd 51 dagen per jaar gratis. Dat betekent dat je vanaf 11 november tot en met eind van het jaar geen salaris meer krijgt als vrouw, ten opzichte van mannen in vergelijkbare functies.

Best apart, als je het zo schrijft.

 

 

De samenleving en de loonkloof

Hardnekkige vooroordelen vastgeroest in onze samenleving. Vroeger was de samenleving natuurlijk heel anders dan vandaag de dag. Vrouwen hadden als rol om te zorgen voor de kinderen en de mannen gingen carrière maken. Ik weet niet of vrouwen dit toegewezen kregen of het zich zelf eigen hebben gemaakt.

Maar ik weet zeker dat ik het er niet mee eens ben. Toch is het belangrijk om te begrijpen wat hier gaande is en hoe je hiermee om kunt gaan. Dit is namelijk één van de vele redenen dat ik Fem Invest ben gestart. Vrouwen worden nog te vaak weggezet als zorg types die maar afhankelijk zijn.

Hoe dan ook: ik wil vrouwen inspireren om juist regie te pakken over hun eigen financiële situatie. We kennen de cijfers en op politiek niveau speelt er van alles. Maar wat kan jij doen om te ontsnappen aan de loonkloof?

Ik deel mijn mening en eigen inzichten.

 

Financiële educatie en de loonkloof

De meeste vrouwen die ik tegenkom willen heel graag financiële onafhankelijkheid en groei. Alleen valt het op dat er weinig betrouwbare bronnen zijn op het internet waar je jezelf goed kunt laten informeren over zaken zoals belastingen, inkomen en hoe geld eigenlijk werkt.

 

Mijn advies is om je te informeren van wet- en regelgeving rondom geld. Dit kan bijvoorbeeld via een van de volgende bronnen.

Ook al ben je geen ondernemer is dit een bron aan informatie, inspiratie en verhalen waar jij als vrouw goed mee uit de voeten kunt komen. Als je je aan de nieuwsbrief abonneert lees je ook regelmatig updates en verhalen van ondernemende mensen.

Dit is een verzamelbron vanuit alle overheidsinstanties. Ook hier vind je de juiste informatie vanuit de overheid. Het voelt misschien overweldigend, maar af en toe wat lezen kan je financiële inzicht verbreden.

Hoeveel belasting betaal je? Wat zijn verschillende boxen aan belastingen? Blijf op de hoogte van de voor jou relevante ontwikkelingen.

  • Boeken

In een eerdere blog schreef ik over het boek Fantoomgroei. Ik lees minimaal 1 boek per maand wat over geld gaat. Niet alleen de inhoud, maar ook de mindset rondom geld. Zo heeft Simone Levie een boek rondom Money Mindset (heb je ‘m al gelezen?) waarin je leert hoe je je eigen overtuigingen en beperkingen rondom geld kunt overwinnen en ombuigen naar jouw voordeel.

 

fantoomgroei de loonkloof

  • Nieuws

Wat mij ook helpt is om de nieuws te volgen toegespits op het onderwerp geld. Zo heeft NU.nl een app waar je het rubriek geld kunt lezen.

 

nu.nl rubriek geld

In de actiemodus; zo ontsnap je de loonkloof als vrouw

Dat betekent jezelf opleiden en stappen nemen richting je eigen dromen. Dat kan van alles zijn: een betere baan, een business die meer verdient of slim (en zo laag mogelijk in risico) investeren.

Het belangrijkste wat je kunt doen is een doel stellen, een plan maken, jezelf inlezen en aan persoonlijk ontwikkeling doen en in actie komen.

Volg niet zomaar financieel advies van anderen op. Toch kan het vaak geen kwaad om in het klein uit te proberen. Neem geen risico’s die je niet kunt dragen. Maar als je een paar tientjes over hebt of een klein potje hebt die best op mag raken, dan kun je ervaren hoe het is om een investering te maken of je eigen bedrijf te starten.

Voor mij is investeren in crypto het leukste wat er is, maar dat hoeft niet perse. Je kunt ook denken aan het investeren in een bedrijf van een kennis. Via crowdfundingplatforms kun je kleine bedragen investeren.

Hoe dan ook: doe iets. En ga er ook echt voor. Doe het niet alleen en laat je inspireren en informeren!

 

Hoe werk jij aan je financiële toekomst? Welke bronnen benut je? Merk je verschil in je inkomen?

 

patricia fem investWat is jouw doel?

Het is mijn doel om met Fem Invest zo veel mogelijk vrouwen financieel onafhankelijk te maken zodat je meer tijd voor jezelf en je gezin overhoudt. Door mijn ervaring en inzichten met jou te delen wil ik er voor zorgen dat je net als mij dit prachtige gevoel van vrijheid ervaart. Omdat ik in jouw schoenen heb gestaan weet ik precies welke route jij kunt bewandelen zonder grote investeringen te hoeven maken. Jij bepaalt wat goed voor jou voelt en met weinig kun je al enorme impact maken op je financiële situatie.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder!