Hoe werkt Bitvavo? Uitleg voor beginners

Bitvavo is het grootste en goedkoopste exchangeplatform van Nederlandse bodem, maar wat is het nu eigenlijk en hoe werkt het Bitvavo? In deze Blog lees je de belangrijkste eigenschappen van Bitvavo en leg ik uit hoe je een account aanmaakt op Bitvavo.

Waarom heb je een platform als Bitvavo eigenlijk nodig?

Crypto is digitale valuta. Om deze digitale valuta aan te kopen, te bezitten of te verkopen moet je een soort “grenswisselkantoor” bezoeken. Bitvavo is in deze een grenswisselkantoor zoals we dat van vroeger kennen en maakt het mogelijk om jouw Euro’s om te zetten naar digitale cryptovaluta en vice versa. Het is daardoor een hele belangrijke schakel waar je niet buiten kunt als je de wereld van crypto betreedt. Hoe Bitvavo werkt is belangrijk om te begrijpen zodat je slim, effectief en veilig je transacties kunt maken.

Ik ben groot fan van Bitvavo, omdat het hartstikke eenvoudig is in gebruik. Het daardoor geschikt is voor zowel de beginnende als de meer ervaren cryptoliefhebber, eigenlijk dus voor iedereen.

Hoe werkt Bitvavo? Belangrijkste eigenschappen

Aanbod

Op dit moment biedt Bitvavo meer dan 150 verschillende cryptocurrency aan.

Een groot voordeel dat je één centrale plek hebt waar je eenvoudig cryptocurrency kunt kopen en verkopen. Door het uitgebreide aanbod is de kans vrij groot dat de cryptovaluta die jij wilt kopen aangeboden wordt op Bitvavo.

Hoe werkt Bitvavo rondom Beveiliging?

Beveiliging en betrouwbaarheid staat bij Bitvavo zéér hoog op de prioriteitenlijst. Hieronder lees je de verschillende veiligheidsmaatregelen van de website zelf en de opties die je hebt om je eigen account extra veiligheid te geven.

2FA (2 stapsverificatie)

Eén van de belangrijkste beveiligingsopties die je hebt op Bitvavo is de mogelijkheid om 2FA (Two Factor Authentication) in te stellen. Dit zorgt ervoor dat je alleen kunt inloggen als je zowel het wachtwoord van je account, als je telefoon bij de hand hebt. Alleen met deze combinatie kan worden ingelogd. Mocht iemand dus jouw wachtwoord te weten komen, dan kan diegene niet zomaar in je account komen.

Het instellen van 2FA raad ik je altijd aan. Uitleg hoe je dit op je Bitvavo account aanzet lees je hieronder in de Blog

Onbekende apparaten en locaties

Als jij of iemand anders probeert in te loggen vanuit een onbekend apparaat of locatie, dan verstuurt Bitvavo een email met een verificatie-link. Dit wordt ook toegepast bij het verzenden van cryptocurrency naar een onbekend wallet adres. Bitvavo gebruikt hiervoor het bij hun bekende email adres om de verificatie te voltooien.

Cold storage

Het grootste deel van de digitale valuta die Bitvavo beheert staan in “cold storage” opgeslagen. Cold Storage betekent dat het geld “offline” wordt gehouden en er dus geen mogelijkheid voor hackers is om bij het geld te komen. Deze manier van het opslaan van cryptocurrencies wordt al door veel verschillende bedrijven met succes toegepast. Grote cryptocurrency exchanges als Coinbase en Binance passen Cold Storage ook toe.

Hoe werkt Bitvavo met Bunq bank?

Wat nóg wat meer vertrouwen wekt, is het feit dat alle tegoeden staan opgeslagen in Nederland bij Bunq bank. Deze instantie moet, zowel als Bitvavo, altijd voldoen aan de richtlijnen die worden aangegeven vanuit de Europese Unie.

Registratie Bitvavo bij De Nederlandsche Bank (DNB) 

Als gevolg van de wet- en regelgeving die op 21 mei 2020 in Nederland is geïntroduceerd (de Implementatiewet wijziging vierde anti-witwasrichtlijn) dienen aanbieders van diensten voor het wisselen van digitale valuta en giraal geld en aanbieders van wallets voor digitale valuta te beschikken over een registratie bij De Nederlandsche Bank om hun dienstverlening aan te kunnen blijven bieden. Bitvavo heeft op 11 november 2020 deze registratie verkregen.

KYC (Know Your Customer)

Er ontstaat steeds meer regelgeving voor cryptocurrency. Eén daarvan is dat financiële instellingen en exchanges zoveel mogelijk de Europese financiële wetgeving moeten naleven. Daarbij horen onder andere het “ken uw klant”-beleid en maatregelen ter voorkoming van witwassen. Wie tegenwoordig een account aanmaakt op een exchange, kan de vraag krijgen om het KYC-proces te doorlopen. Dit is eigenlijk hetzelfde proces, als wanneer je een creditcard aanvraagt of een nieuwe bankrekening opent.

 

Betalingen op Bitvavo

Bitvavo biedt een aantal verschillende betalingsmogelijkheden:

 • iDeal – 0% fee
 • Sepa overboeking – 0% fee
 • Bankcontact – 0% fee
 • EPS Überweisung – 1,75% fee
 • Giropay – 1,75% fee

De meeste Nederlanders gebruiken IDeal voor online betalingen. Het verhoogt mijns inziens het gebruikersgemak dat Bitvavo deze betaalmogelijk ook aanbiedt. Met gebruik van iDeal kan je in no-time euro’s op je Bitvavo account zetten en beginnen met het kopen van cryptovaluta.

Kosten op Bitvavo
Handelskosten – Voor de aan -en verkoop van cryptovaluta wordt een commissie van 0,25% gerekend.

 

Handleiding: Account aanmaken op Bitvavo

Hoewel het platform eenvoudig in gebruik is kan het soms toch handig zijn om een handleiding erbij te hebben. Hier volgt een eenvoudig stappenplan voor het aanmaken van een account op Bitvavo.

Stap 1 – Account aanmaken

Dan verschijnt het registratieformulier:

Bitvavo registratie

Vul de gevraagde gegevens in:

 • Voor- en achternaam
 • Email adres dat je wenst te gebruiken voor dit account
 • Een sterk, zelfgekozen wachtwoord in
 • Zet een vinkje bij het accepteren van de algemene voorwaarden en de risicoacceptatie
 • Klik op Registreren

Je krijgt nu een melding in het scherm dat de registratie is geslaagd:

 • Ga naar de mailbox van het opgegeven mailadres, en klik op E-mailadres bevestigen:

Bitvavo e-mailadres bevestigen

 • Klik in het internetscherm dan nogmaals op E-mailadres bevestigen en dan op doorgaan:

Bitvavo email bevestigd

Stap 2 – De eerste keer inloggen

Als het goed is krijg je nu een inlogscherm te zien. Zo niet ga dan naar: https://account.bitvavo.com/login en log in met het e-mailadres en wachtwoord. Twee-Factor code kan je nu nog niet gebruiken, dat komt later.

Stap 3 – Additionele vragen beantwoorden

Bitvavo additionele vragen

Vanwege geldende wet en regelgeving moet Bitvavo enkele aanvullende vragen stellen. De antwoorden hier dienen als voorbeeld. Vul in wat jouw situatie het best passend is.

Bij Bitvavo kun je extra geld verdienen door crypto’s te “staken”.  Staking is te vergelijken met een rentevergoeding zoals je dat vroeger bij de bank op je spaarrekening ontving. Als je de geselecteerde crypto op de exchange laat staan, krijg je daar wekelijks een klein percentage rentevergoeding voor uitgekeerd. Je kunt staking aan- of uitzetten.

Bitvavo Staking

Om alle functies van Bitvavo te kunnen gebruiken moet je een identiteitsbewijs overhandigen. Klik op doorgaan en voltooi deze stappen. Met een smartphone is het zo gebeurd. Het kan ook op een later moment, maar dan zijn niet alle functionaliteiten beschikbaar. Als het kan, doe dit dan het liefst meteen.

Handleiding: Account beveiligen

Stap 4 – Telefoonnummer verifiëren

Dit is een extra veiligheidsmaatregel en heb je ook nodig om je 2FA authenticatie in te schakelen.

 • Ga met je muis over je naam in het menu, er vouwt een menu uit
 • Klik op instellingen
 • Klik daarna bij instellingen achter Telefoonnummer op de blauwe knop Verifiëren:

Bitvavo telefoon verifiëren

Dan verschijnt dit scherm:

 • Vul het land, telefoonnummer en wachtwoord in en klik op doorgaan
 • Vul daarna de SMS code in die je ontvangt op de telefoon

Stap 5 – Tweestapsverificatie (2FA) inschakelen

Om je account extra te beveiligen biedt Bitvavo tweestapsverificatie (2FA) Deze veiligheidsmaatregel. Bij Bitvavo kun je alleen 2FA gebruiken in combinatie met een authenticator app op je smartphone, niet per SMS.

Download hiervoor de Google Authenticator app of Lastpass Authenticator app uit de Google Playstore op Android telefoons, of uit de Appstore bij een iOS toestel.

 • Ga met je muis over je naam in het menu, er vouwt een menu uit
 • Klik op instellingen
 • Klik daarna bij veiligheidsinstellingen, achter 2FA op de groene knop Inschakelen:

Bitvavo veiligheidsinstellingen

 • Vul het wachtwoord in en klik op doorgaan:

Dan verschijnt dit scherm:

Bitvavo 2FA

 • Scan de QR-code met je authenticator app
 • Vul de code die je krijgt op je smartphone in
 • Noteer je herstelcode en bewaar deze goed
 • Klik op bevestigen

Anti-phishing

In hetzelfde blok veiligheidsinstellingen zie je Anti-Phishing code staan. Hier kun je een code of tekst invullen. Deze code of tekst verschijnt op al de mailtjes die Bitvavo je stuurt. Hieraan herken je dat het om een veilig bericht van Bitvavo gaat. Dit hoeft geen moeilijk wachtwoord te zijn, maar iets dat voor jezelf herkenbaar is.

 

Hoe werkt Bitvavo? Handleiding: crypto kopen op Bitvavo

Je hebt op Bitvavo 2 mogelijkheden om crypto aan te kopen. Via het dashboard en de geavanceerde optie. In deze blog laat ik zien hoe je crypto koopt via het dashboard menu. Dit is de meest eenvoudige manier om crypto aan te kopen en ideaal voor beginners.

In onderstaande video laat ik zien hoe je crypto aankoopt via het dashboard.

https://youtu.be/2H8dyZh9WsE

Hopelijk is de vraag ‘Hoe werkt Bitvavo?’ nu bij je beantwoord. Mogelijk ook niet. Laat het mij vooral weten als je vragen hebt!

Als je rustig de tijd neemt om de wereld van crypto te leren kennen. Zal je inzien dat het echt niet zo heel spannend is. Stap voor stap snappen hoe crypto werkt.

Mijn missie is om vrouwen en crypto samen te brengenDe wereld van Crypto is interessant en leuk als je weet waar je mee bezig bent. Het is ook een wereld die je moet leren kennen. Dat is waarom ik Fem-invest heb opgericht. Ik ben er om jou te helpen met mijn kennis en ervaring. Met het aanreiken van informatie om de stappen te zetten binnen de wereld van crypto en richting de opwaartse spiraal van financiële vrijheid.

We leven op dit moment in een tijd waar ons geldsysteem erg onder druk staat. Het allerbelangrijkste wat jij kunt doen is jezelf en de mensen om je heen meenemen in de wereld van geld. Hoe werkt het en welke alternatieven zijn er. Geld maakt niet gelukkig, maar begrijpen hoe geld werkt geeft keuzevrijheid. En daar zit wel veel geluk in.