Investeren in crypto of beter je geld op de bank sparen?

“Je moet altijd een deel van je inkomen sparen.” Ik denk dat dit een van de zinnen zijn waar wij allemaal mee zijn opgegroeid. Wij zijn als maatschappij groot gebracht met de overtuiging dat sparen de manier is om financiële zekerheid te creëren. We moeten ons namelijk voorbereiden op de toekomst en die van onze kinderen. Maar is sparen voor “later” nog wel zo slim? Of kun je dit beter investeren in crypto? 

De oudere generatie 

Mijn moeder was voor haar tijd een bijzondere vrouw. Zij was ervan overtuigd dat je als vrouw financieel onafhankelijk moet zijn in het leven. Ruim 40 jaar geleden was dit modern en misschien zelfs nog tegendraads. Mijn ouders hebben mij toch, ondanks de tijdgeest, altijd gestimuleerd om te studeren en zo een goede baan te krijgen. Hiervan zou ik voldoende inkomen moeten krijgen om voor mezelf te zorgen. De route van studeren, werken en sparen is zeker nog in mijn generatie leidend als ik naar vriendinnen om me heen kijk. Investeren in crypto (of wat dan ook) was niet voor de normale mens weggelegd.

Ondanks de vooruitstrevendheid van mijn ouders geef ik mijn kinderen een nieuwe versie mee. Sparen is helaas anno 2021 niet meer de route naar financiële onafhankelijkheid. Ondanks dat mijn kinderen nog redelijk jong zijn, leer ik ze nu al wat er gebeurt als je je geld door investeren “aan het werk zet”. Dit is helaas materie die ze op school niet meekrijgen, maar volgens mij wel een nodig goed om ze voor te bereiden op hun toekomst. Gezien de huidige economie is de financiële opvoeding van mijn kinderen voor mij een prioriteit geworden. 

Daarom ben ik fan van geld verdienen met crypto en leer ik mijn generatie dit ook. Met name vrouwen die hier ook mee aan de slag willen.

is sparen nog verstandig?

 

Heeft sparen nog zin?

Sparen voor later is dus niet meer een kwestie van Ja of Nee. Het is uiteraard verstandig om een buffer te hebben voor onverwachtse uitgaven of geld apart te zetten voor een vakantie, cursus of iets anders. Dit “normale” sparen wordt al voor veel mensen steeds lastiger, laat staan dat je minder zou willen gaan werken of misschien zelfs wel eerder zou willen stoppen. Dit is helaas voor de meeste mensen echt niet meer haalbaar met alleen maar sparen op een spaarrekening. Jij vergroot je inkomsten op de lange termijn niet door te sparen.

Hoe komt dat?

Er zijn meerdere redenen waarom sparen zoals we dat van vroeger kennen ons zo lastig wordt gemaakt. Sparen zoals mijn moeder gewend was is in deze maatschappij niet meer mogelijk.

In het gesprek met Anne, een moeder van school komt dit onderwerp ook naar voren. Zij werkt als consultant in een commerciële omgeving, heeft geen onaardig loon en loonsverhoging is afhankelijk van de prestaties die er geleverd worden. Anne spaart voor de studie van haar oudste zoon die over 3 jaar gaat studeren. Toch vraagt zij zich steeds meer af of ze het doel wat ze voor ogen heeft nog wel gaat halen zonder haar maandelijkse spaarbedrag te verhogen.

Met de huidige 0% rente op de bank wordt zij in een patstelling gedrukt. Zij kan voor haar gevoel niet anders dan het spaargeld op de rekening van haar bank wegzetten én tegelijk groeit het jaarlijks niet meer aan door het uitblijven van de rente. Geen groei?! Sterker nog verdamping van je geld vertel ik haar. Je geld wordt alleen op een spaarrekening vanzelf minder waard. Dit komt door inflatie, je koopkracht neemt letterlijk af.

Inflatie, de sluipmoordenaar van onze portemonnee

Dit is het directe gevolg van de inflatie, een term die staat voor het feit dat producten en diensten elk jaar geleidelijk aan duurder worden. Bij inflatie kun je dus letterlijk minder kopen voor hetzelfde geld. Of anders gezegd: bij inflatie is een euro minder waard dan het jaar ervoor. Dit is een landelijke realiteit en raakt dus iedereen in zijn portemonnee. Vroeger compenseerde de spaarrente de inflatie. Dit betekent dat spullen wel duurder werden, maar je ook genoeg spaarrente kreeg om de waarde van je geld gelijk te houden. Maar de inflatie heeft al sinds 2016 de spaarrente ingehaald.

De inflatie wordt door het CBS (Centraal Buro Statistiek) op 1.92% per jaar benoemd. Dit klinkt in eerste instantie niet heel hoog, maar als ik dit gaat doorberekenen schrik ik enorm. Anne heeft op dat moment €5000 gespaard voor de studie van haar zoon, ik reken haar voor dat als zij dit op de spaarrekening laat staan het geld over 3 jaar als ze het nodig heeft nog maar €4723 waard is.

inflatie betekent dat je geld minder waard is

Niet het scenario wat Anne voor ogen heeft en dit is precies de reden waarom zoveel mensen alternatieve spaarvormen aan het onderzoeken zijn en ik destijds ben begonnen met investeren in crypto.

Anne werkt in een bedrijfsomgeving waar haar loonsverhoging deels afhankelijk is van prestaties die zij levert, targets die zij wel of niet haalt. Zij is overigens niet de enige die werkt in omgeving waar lonen niet automatisch meegroeien en inflatie nog een grotere invloed heeft op de druk in de portemonnee. Denk maar even terug naar jouw situatie: hoe vaak krijg jij een flinke opslag? Waarschijnlijk niet heel vaak.

Fantoomgroei – we gaan achteruit

Na het lezen van het boek Fantoomgroei van Sander Heijnen wordt mij duidelijk dat er een enorme scheefgroei is die al jaren sluimert. Dit is een maatschappelijk probleem wat immens aan het groeien is zonder dat we het direct in de gaten hebben. De “economische” ontwikkeling gaat goed, ons land gaat tot de Corona economisch opwaarts en echter is deze ontwikkeling in het grote geheel niet terug te zien in de loonbetaling van hardwerkende werknemers.

Helder onderbouwt Sander Heijnen waarom we tegenwoordig zo vaak rood staan en dat dit niet een keuze is, maar een scenario waarin we al jaren worden gedrukt. De feiten liggen op tafel, Anne trekt haar conclusie en weet dat ze in actie moet komen om zichzelf voor te bereiden op de toekomst. Nu haar geld aan het werk zetten een wenselijke behoefte is, kiest zij ervoor om te gaan investeren in crypto. En daar mag ik haar ook nog eens bij begeleiden!

Dus toch maar investeren in Crypto?

Investeren in crypto kan heel winstgevend zijn

Wat ik zo bijzonder vind aan crypto zijn de vele voordelen en de grote potentie. Crypto heeft een speciale vorm van technologie (blockchain) waardoor wij als gebruikers de regie hebben in plaats van bijvoorbeeld een bank. Dit maakt het systeem van transacties veiliger omdat alle belangrijke informatie bij het gehele netwerk aan gebruikers ligt in plaats van bij één bank. Daarnaast is cryptovaluta nu nog tegen een relatief laag tarief aan te kopen en kun je een mooi rendement behalen als je op het juiste moment instapt. 

NOS heeft een onwijs interessante video gemaakt over de blockchain en hoe dit precies werkt. De verschillende onderdelen en voordelen van investeren in crypto worden razend populair!

Crypto is heel eenvoudig aan te kopen en zeker als je als beginneling start is Bitvavo een zeer gebruiksvriendelijk en Nederlands platform, waar je na het aanmaken van een account al voor kleine bedragen eenvoudig cryptomunten als Bitcoin, Ethereum, Cardano, Polkadot aan koopt. 

Wat Crypto precies is, kun je lezen in mijn blog en ook een aanrader zijn de onderwerpen die Madelon Vos bespreek over het financiële stelsel tijdens haar youtube uitzendingen. Madelon Vos is al jaren met Bitcoin bekend en wat mij betreft een ervaren deskundige op dit vlak. 

 


Wat is Traden?

Een andere tak van sport wat je binnen crypto ziet, is het handelen in crypto. Ook wel traden genoemd. Traden betekent letterlijk het aankopen en verkopen van onder andere valuta, grondstoffen en crypto met het doel winst te behalen. Koersstijgingen van diverse valuta en (digitale) producten maken dezelfde soort beweging op de beurs. We zien dus opwaartse en dalende bewegingen. Met traden is het mogelijk om zowel in opwaartse als dalende koersbewegingen winst te behalen. Het is een kunst die je niet zomaar onder de knie hebt en ik je ook sterk afraadt om daar zonder kennis aan te beginnen.

Voor het traden van crypto werk ik samen met een team van ontwikkelaars en wordt FemTrade Tradingbot op 1 november gelanceerd. FemTrade is een super slimme software ontwikkeling die dag en nacht op de juiste momenten aankoopt en verkoopt. Door de slimme instellingen en de snelheid van de tradingsoftware wordt er zonder emoties gehandeld. Een mens wordt beïnvloed door emoties en moet slapen, iets wat een robot niet hoeft te doen. Zo is deze robot dag en nacht waakzaam om de meest winstgevende momenten voor mij te ontdekken en in te zetten. 

Dit biedt mij mogelijkheden om mijn inkomsten te vergroten en vermogen op te bouwen voor de toekomst. Daarom vind ik investeren in crypto een van de beste mogelijkheden van tegenwoordig. 

Wat zijn de nadelen van investeren in crypto?

Zoals met alle vormen van investeren is het nooit 100% garantie dat je gaat verdienen. Dat is ook de reden dat er veel angst heerst rondom investeren in het algemeen. Bij crypto zijn er een aantal bijzondere aspecten die risicovol zijn. Ik geloof dat je betere keuzes kunt maken als je zelf goed geïnformeerd bent en weet wat je doet en met welk doel. Dit zijn de risico’s van crypto:

  • De koers schommelt enorm. Sommige crypto zijn wat stabieler en anderen schommelen op een dag wel 40%! Je kunt echter winst maken met een dalende koers, mits je bewust aan de slag gaat.
  • Cybercriminaliteit ligt op de loer. Er zijn gevallen bekend waar hackers toegang hebben weten te krijgen tot wallets of een exchange hebben weten te plunderen. Bewust omgaan met veiligheid is een absolute noodzaak.
  • Er is nog geen centrale toezicht en regulering. Dit is een risico, maar geeft dus ook kansen.
  • Crypto vraagt kennis van je. Daarom is het verstandig om zelf veel onderzoek te doen of om bijvoorbeeld een gratis cursus te volgen

Bewuste stappen naar investeren in crypto

de missie van feminvestEr zijn dus verschillende mogelijkheden om je geld aan het werk te zetten middels investeren in bijvoorbeeld vastgoed, crypto, traden, aandelen, goud, zilver. Ik heb bewust gekozen voor het aankopen van Crypto en het traden van Crypto en Valuta. Als je gaat zoeken naar hoe je kunt investeren in bitcoins, aandelen of leren traden raak je heus wel overspoeld. 

Wat ik met Fem Invest graag doe is jou net als Anne te helpen in een wereld die nieuw voor je is. Ik sta naast je om overzicht te krijgen tussen de wildgroei van informatie en aanbiedingen die je om de oren vliegt als je Google raadpleegt. Mijn uitgangspunt is stabiele groei en het nemen van verantwoordelijke beslissingen. Laat je dus nooit wijs maken dat je veel moet investeren of risico moet nemen. Jij bepaalt wat goed voor jou voelt en met weinig kun jij al veel impact maken op jouw financiële situatie. 

Met mijn ervaring en kennis wil ik jou laten zien dat ook voor jouw gezin andere mogelijkheden zijn. Door alle feiten op tafel te halen kun jij voor jezelf de beste keuze maken.

Heb jij na het lezen van de blog vragen? Stel die gerust hieronder! Veel succes met investeren in crypto, traden of een andere vorm van sparen.