Hoe maak je winst met een dalende crypto koers?

Een aantal weken geleden had ik een gesprek met Angelique, een van de dames die in mijn crypto investeringsgroep zit. Angelique is eigenlijk net begonnen met haar portefeuille en heeft met een paar honderd euro een aantal crypto gekocht een tijdje geleden. En ja hoor, paniek! Dit was rond de periode dat crypto een grote duik heeft genomen, vermoedelijk door de tweet van Elon Musk (de uitvinder van Tesla) vraagt Angelique zich af. Of dat Elon Musk écht de oorzaak hiervan is is een tweede, maar het was een periode met veel paniek en emoties. De crypto koers zorgt voor grote paniek.

“Ben ik nu mijn geld kwijt?” vroeg ze. Dat is een hele logische vraag. Als de waarde van iets daalt waarin jij geïnvesteerd hebt, heb je de neiging om op te geven. En dit is eigenlijk de vraag die mij getriggerd heeft om meer te vertellen over de koers van crypto.

De markt is op het moment erg beweeglijk, koersen vliegen omhoog en even hard weer naar beneden. Hoe ga je om met een dalende koers zonder in de paniek te schieten. Je emoties niet de overhand te laten nemen en nog erger daardoor verkeerde beslissing te nemen.

Wanneer je net begint met crypto kan dit heftige emoties oproepen. Begrijpelijke reactie wanneer je investering voor je ogen in waarde afneemt. De meeste mensen zonder ervaring handelen uit paniek en verkopen de boel. Met verlies. Dat is dus precies wat je NIET moet doen.

Eigenlijk zie je hier via het stukje van NPO3 over bitcoins verkopen waar het om draait. Hier wordt vaker uitgelegd hoe belangrijk het is om je emoties te bewaren. Persoonlijk vind ik het advies van een van de experts om geen huis te kopen niet gegrond (als je bijvoorbeeld wél graag een huis wil hebben, een thuisbasis), maar financieel gezien klopt het dus wel.

Dalende Crypto Koers

Een dalende koers is nog geen verlies! Het is pas verlies als jij het verkoopt tegen een lagere waarde dan je het hebt aangekocht. Dit is wat jij moet onthouden

Dalende koers, stijgende koers het is onlosmakelijk verbonden met beleggen. Dit is niet alleen bij Crypto het geval. Dit tafereel is ook met de handel in aandelen, grondstoffen en valuta. De koers van onze Euro beweegt op de achtergrond ook in waarde, alleen merkt niemand dat in het dagelijkse leven.

Een brood bij de bakker kost €2. Je kijkt vreemd op als de bakker de koerswaarde in de gaten houdt en bij het afrekenen datzelfde brood ineens €1,90 kost. Voor jou een fijn gevoel van winst, maar de bakker wordt hier minder blij van en ervaart verlies.

Het klinkt misschien absurd of ongewoon, maar dit is dus precies wat met de Euro buiten ons zichtveld continue plaats vindt. Met investeringen voelt het toch anders en dat is heel normaal. De eerste keer dat ik door de koersdaling mijn investering zag slinken, voelde ik de spanning in mijn lijf toch echt wel toenemen.

Dalende Koers Crypto

Blijf rustig

Rustig blijven dat is echt met stip op 1 dé tip. Angst is de slechtste raadgever die je niet wenst op deze momenten. Daalt de koers van crypto, probeer dan echt je emoties onder controle te houden. Blijf kalm, dit is niet de eerste dip en het zal ook zeker niet de laatste zijn. Sterker nog de pieken en dalen, het spel van vraag en aanbod is juist het mechanisme van iedere beurs.

Veel mensen voelen paniek omdat ze geld inleggen die ze te graag willen zien groeien. Of die ze stiekem op korte termijn nodig hebben. Dit is dus precies waarom emoties een grote rol gaan spelen. Je moet nooit risico’s nemen die je niet aankunt. Je zou enkel en alleen geld moeten inleggen die je kunt missen. En ja, dat je later een inkomen wil uit de crypto koers is logisch. Maar je moet hier niet te gehecht aan raken.

 

Focus op de lange termijn crypto koers

Als de koers dipt en ook als het fantastisch gaat, is het belangrijk om de lange termijn voor ogen te houden. Investeren in crypto of welk andere belegging dan ook doe je niet voor een paar maanden. Houdt je focus vast waar je over een langere tijd staat. Tot nu toe is de koers op de lange termijn altijd nog gestegen. En juist als de koers dipt is het goed om daaraan vast te blijven houden.

Als je kijkt naar de beweging van de bitcoin over de jaren heen is er een duidelijke patroon te herkennen. Er is een soort golfbeweging gaande waarbij er na een korte piek een lange periode van een dip volgt. Of stilstaan. Dat is dus volstrekt normaal. Alhoewel het geen garantie is voor de toekomst kun je vrij zeker stellen dat dit dus vaker ongeveer op deze manier gaat gebeuren. Hier lees je meer over de verschillende historische koersen van bijvoorbeeld bitcoin.

crypto koers bitcoin

Buy the dip – de crypto koers is altijd voordelig

Buy the dip? Heh? Welke dip ga je kopen? Deze uitspraak heb je misschien al eens gehoord. Een dalende crypto koers, met andere woorden een dip is vaak het moment dat ervaren cryptobeleggers aangrijpen als extra koop moment. Door extra crypto aan te kopen tijdens de dalende crypto koers, kopen zij voor een lagere prijs crypto in. Vaak zie je dat ze dit dan op een later moment weer met winst verkopen als de koers stijgt of zij gebruiken dit moment om hun hoeveelheid crypto uit te breiden.

Toen ik dit voor het eerst ben gaan doen vond ik het behoorlijk spannend. Zweet breekt mij uit en het observeren van wat er gebeurt is eigenlijk het lastigste. Op het moment dat je durft uit te zoomen en gaat beleggen met geld die je kunt missen worden deze emoties een stuk minder.

Als je naar de bovenstaande grafiek kijkt is het dus eigenlijk verstandig om te kopen als de crypto koers op zijn laagst is en verkopen als de crypto koers op zijn hoogst is. En dat geeft ook een bepaalde vorm van rust. Wetende dat vele betrouwbare crypto deze koers varen.

Een groot deel van mijn persoonlijke winst haal ik uit lange termijn investeringen. Kopen tijdens een dip en een grotere hoeveelheid verkopen tijdens een piek. Dit is een van de vele strategieën die je kunt hanteren.

Regelmatig inleggen

Op basis van (technische) analyses wordt vaak de verwachting van een stijgende of dalende koers voorspelt. Maar er zijn altijd externe en niet voorspelbare factoren die een koers beïnvloedt. Denk terug aan de Corona die de beurzen in 2020 diep in het rood kleurt. Er is niemand die precies weet wat de beurs gaat doen. Ook de meest ervaren crypto experts niet.

crypto koers eva jinek

Een ander gedeelte van mijn strategie is regelmatig een klein bedrag inleggen. Dit gespreid over een samengesteld portfolio. Zo weet ik in ieder geval één ding zeker: dat je zowel crypto koopt wanneer ze goedkoop zijn als duur zijn. En omdat – zoals eerder gezegd – de koersen tot nu toe altijd zijn gestegen, zal dit potje dan ook op de lange termijn groeien.

Franke van Hoeven  – Madelon Vos

Emoties en beleggen het is een gevaarlijke combinatie, een bron voor het nemen van verkeerde beslissingen stelt Franke van Hoeven. Franke is journalist en gastblogger voor het platform van Eva Jinek. Zij interviewt verschillende vrouwen voor haar blog “Beleggen 2.0” waaronder Madelon Vos. Madelon is bitcoin- en technisch analist. Hoe kijkt zij en andere ervaren beleggers naar de emoties die vrijkomen als de koers daalt.

Meer leren over crypto

Kennis is macht. Het is goed om de wereld van crypto te leren kennen vóórdat je er mee start. De meest voorkomende beginnersfouten ontstaan door onbekendheid van de materie. Het geeft je ook geen stress als je weet wat crypto nu eigenlijk is en dat bewegende koersen daarbij horen? Toen ik in 2017 voor het eerst hoorde over crypto waren er geen goede websites, artikelen of cursussen te vinden. Heel jammer, want dit had mij heel veel tijd en geld bespaart als ik de beginnersfouten had over kunnen slaan.

Het volgen van een cursus raad ik iedereen aan die serieus aan de slag wilt gaan met crypto. Er ontstaat steeds meer aanbod, maar niet alle cursussen zijn kwalitatief hoogstaand. Ik vind de cursus van De Cryptocommunity, Madelon Vos en de Crypto Masterclass de top 3 aanbieders van cryptocursussen binnen Nederland en België. Alle drie bieden zij een volwaardig programma en een community aan. Na het volgen van de cursus beschik je over de benodigde skills en kun je me vertrouwen de wereld van crypto betreden. Zonder dat je beginnersfouten hoeft te maken, want uiteindelijk is het doel toch om je inkomen te vergroten.

De grootste frustratie die ik mij kan herinneren is het kopen van Digicoin en vol spanning zien hoe mijn inleg binnen enkele dagen ruim 40% minder werd. Als ik niet had geweten hoe crypto werkt had ik direct mijn investering teruggehaald. Met verlies dus. Terwijl je dat helemaal niet moet doen.

Als je snapt hoe crypto werkt kun je dus gaan inzien welke soort crypto je moet kopen, op welk moment en waarom. En ook wanneer het voordelig is om dit weer te verkopen.

Patricia Crypto OndernemerDe wereld van Crypto is interessant en leuk als je weet waar je mee bezig bent. Het is ook een wereld die je moet leren kennen. Dat is waarom ik Fem-invest heb opgericht. Ik ben er om jou te helpen met mijn kennis en ervaring. Met het aanreiken van informatie om de stappen te zetten binnen de wereld van crypto en richting de opwaartse spiraal van financiële vrijheid.

En nogmaals, het allerbelangrijkste wat jij kunt doen is jezelf en de mensen om je heen meenemen in de wereld van geld. Geld maakt niet gelukkig, maar begrijpen hoe geld werkt geeft keuzevrijheid. En daar zit wel veel geluk in.