De bitcoin euro koers – waarom schommelt dit zo erg?

Een van mijn vriendinnen waarschuwde mij in het begin van 2017: “De bitcoin euro koers schommelt extreem. Kijk maar uit, straks ben jij al je geld kwijt. Het is niet te vertrouwen.” Met deze kennis begon ik aan mijn crypto avontuur. Eigenlijk was ik meer nieuwsgierig dan bang. Hoe komt het dat de bitcoin euro koers dan zo schommelt? Hoe kan het zijn dat dit zo werkt? Je snap het wel, ik moest op onderzoek uit.

De geschiedenis van bitcoin

De bitcoin is de allereerste cryptomunt die er ooit op de markt werd gebracht. Dit gebeurde in 2009 toen een mysterieuze figuur (tot de dag van vandaag niet bekend) dit op de markt bracht en hier ook wat mee kocht. Volgens verschillende bronnen was dit een pizza.

Een van de belangrijkste principes waar de bitcoin op gebaseerd is is vertrouwen en een beperkte hoeveelheid in circulatie. De reden voor het ontstaan van bitcoin was een soort harde tegengeluid richting de centrale banken van de wereld. De wereld leeft nog steeds in de nasleep van de crisis van 2008. En precies daarom is er vertrouwen en een beperkt aantal munten nodig.

Hierna ontstonden er andere soort cryptomunten. Om te snappen waarom de wisselende koers van crypto zo werkt is het ook belangrijk om te weten wat crypto precies is.

De bitcoin euro koers is anders dan de euro koers

Een land kan namelijk beslissen om meer geld bij te drukken. Dat betekent letterlijk dat je geld minder waard wordt. Je kunt niet meer bitcoin drukken of maken dan dat er is. Er is een vaste hoeveelheid bitcoin en daar moeten we het ermee doen. Dat is een van de belangrijkste redenen waarom de bitcoin euro koers zich beweegt zoals je dat kunt zien.

De koers van de euro wordt dus eigenlijk onder andere bepaald door de hoeveelheid geld in circulatie.  De koers staat onder invloed van een hele hoop externe factoren en er zijn vele partijen betrokken bij de euro koers. Dat maakt de euro (en ieder andere soort “normaal” geld) juist erg onbetrouwbaar. Heeft het dan zin om nog je vertrouwen te leggen bij banken en andere instanties? Ik word met de dag sceptischer. Zo heeft de bank nu geen rente meer en is de inflatie inmiddels rond 2% per jaar.

Dat betekent dat bitcoin een schaars middel is. En net als goud of diamanten is een schaars product iets wat veel waarde heeft. Daarom is het voor de bitcoin euro koers juist voordelig als er onrust op de markt is. Men gaat geld in iets vastleggen wat veel waard is.

de bitcoin euro koers

Wat gebeurt er dan? Hele grote fluctuaties van de bitcoin euro koers. En dit zorgt ervoor dat de bitcoin ineens onbetrouwbaar lijkt.

Hoe ziet de bitcoin euro koers eruit?

Over de afgelopen 12 maanden is het op zijn zachtst gezegd erg spannend geweest op de markt. Ironisch genoeg is de hoogste piek rondom de bitcoin pas veel later dan het begin van de corona crisis. Je kunt hier in de onderstaande grafiek zien dat de waarde van bitcoin rond juli 2020 ongeveer € 8000 was. De hoogste waarde in april 2021 was ongeveer € 53000.

de bitcoin euro koers afgelopen 12 maanden
Bron: https://btcdirect.eu/nl-nl/bitcoin-koers. Hier zie je een live grafiek voor de bitcoin koers van de afgelopen 12 maanden.

De bitcoin euro koers benutten

Het belangrijkste is denk ik dat je begrijpt hoe je de koers rondom bitcoin kunt benutten. De belangrijkste prinicpes moet je onder ogen zien en afstand doen van de emoties van spanning en onzekerheid. Dit is een van mijn drijfveren, om andere vrouwen dit soort inzichten mee te geven om tot de beste beslissingen te komen.

Ik begon de bitcoin euro koers te benutten toen ik begreep hoe crypto werkt. En waar ik de informatie kon vinden. Ik ben zelf een grote voorstander van cursussen volgen zodat je de materie begrijpt en de actualiteit enigszins kunt volgen. Een goede cursus scheelt je dan ook erg veel tijd omdat je veel fouten niet hoeft te maken. Welke cursus past dan bij jou? En welke cursussen zijn goed? Hier lees je welke de 3 beste “gratis” kennismakingscursussen van Nederland zijn. Ik heb ze ook alle 3 gevolgd en beveel ze daarom ook graag aan.

Fem Invest Patricia Een ander iets rondom de koers van bitcoin is dus goede informatie en bewuste keuzes. Informeer je goed en neem geen risico’s waar jij niet achter staat. En werk niet met traders of mensen waar jij je niet goed bij voelt. Mijn uitgangspunt is stabiele groei en het nemen van verantwoordelijke beslissingen. En beslissingen die helemaal bij jou en je situatie past

Mijn missie is om met mijn ervaring en kennis alle betrouwbare informatie op tafel te zetten zodat jij een goede keuze kunt maken. Ik word gelukkig bij het idee dat ik vrouwen kan helpen om naar financiële vrijheid toe te werken. En daar is crypto een van de vele tools in die jij kunt gebruiken.