Is investeren in vastgoed verstandig? Voor- en nadelen

Investeren in vastgoed is al jaren extreem populair. Ook ik ben als kind opgegroeid met de kreet om je geld in steen te laten vastleggen. Sinds ik met crypto werk ben ik kritischer gaan kijken naar het advies om je vermogen in steen te laten vastleggen. Nu de markt zo extreem uit de hand loopt lijkt het alsof je geld meer waard wordt. Maar als je je huis met overwaarde verkoopt… dan moet je toch een huis kopen die even hard is meegegroeid met jouw geld? De enige scenario waar dit werkbaar is is als je naar de andere kant van de wereld verhuist. Netto heb je er dus eigenlijk niks aan. Dat is heel frustrerend. Met name omdat er wel veel mensen zijn die beweren dat vastgoed dé beste investering is.

Toch zijn er genoeg mensen die hun vermogen hebben opgebouwd met investeren in vastgoed. Ik heb genoeg mensen in mijn omgeving die in vastgoed investeren en bovendien is het goed te onderzoeken als je weet waar je zoeken moet.

De rage van investeren in vastgoed

Wie in 1990 een huis heeft gekocht (of meerdere huizen) lacht zich nu compleet suf. Waarom? De prijzen zijn buitensporig toegenomen, evenals de waarde van het verhuren en dus het rendement op je oorspronkelijke investering. Hieronder zie je precies hoe het zit met de gemiddelde prijzen in Nederland. In een kleine 30 jaar is het gemiddelde huisprijs met meer dan 3 keer toegenomen. Heel plat gezegd: voor iedere woning dat je in 1990 had gekocht maak je gemiddeld een kleine €263.000 winst. Als je woning in de randstad had gelegen maak je natuurlijk veel meer winst. Daar is de stijging een stuk hoger dan op het platteland. Bepaalde gemeenten zijn natuurlijk een uitzondering op de regel. Deze afbeeldingen circuleren al een aantal weken op het internet om de verschillen in prijzen en inkomen te laten zien.

investeren in vastgoed huis verkopen met winst

 

De reden waarom investeren in vastgoed nog populairder is geworden, is omdat de huurprijzen ook fors zijn toegenomen. Probeer maar een woning met twee slaapkamers te vinden voor minder dan € 1500 per maand. Exclusief vaste lasten. Als je dat uitzet tegenover de modaal inkomen dan snap je dat je als huurbaas vrij veel winst maakt over twee modaal verdieners.

Dit verschil is alleen maar groter geworden over de jaren heen. Dit maakt het eigenlijk extreem aantrekkelijk om een huis te kopen en dit vervolgens aan anderen te verhuren. Het wordt namelijk voor starters steeds moeilijker om een woning te kopen, waardoor huren een logisch alternatief is voor mensen die dit niet kunnen bekostigen. Zo ken ik bijvoorbeeld een onderneemster die zo’n 10 huizen heeft kunnen kopen over de jaren heen. Zij verhuurt de huizen met name aan woningdelers en starters, waardoor haar rendement per huis 25% is en soms meer. Voor een woning waar de hypotheek en vaste lasten rond de €1500 zijn, verhuurt zij dit voor ruim €2500. Waarbij onderhoud vrij minimaal is vanwege nieuwbouw.

Een van haar woningen verhuurt zij los aan verschillende mensen, waardoor zij bijna € 3500 per maand omzet over 5 slaapkamers in de woning. Hoe dat verder geregeld is weet ik niet en ga ik niet op in. Of dit verantwoord is is een tweede, maar in steden zoals Amsterdam. Utrecht, Rotterdam en Den Haag wordt dit steeds normaler. Je haalt zo forse rendementen, dat begrijp je.

Het grote geld verdienen in vastgoed betekent helaas vaak over of net bij de grens van uitbuiten blijven. Is dit altijd zo? Nee. Er zijn vele ethische ondernemers die het wel verantwoord doen. Op een manier waardoor zij wel wat verdienen, maar anderen een kans krijgen om voor een redelijke prijs te wonen.

Daarom is vastgoed niet mijn sector.

investeren in vastgoed toen en nu

De voordelen van investeren in vastgoed

Natuurlijk zijn er vele voordelen van investeren in vastgoed. Hier de voordelen op een rijtje:

  • Je zal altijd een huurder vinden als je in de laag of middensegment zit. Er zijn meer mensen dan woningen en er zijn altijd wel starters of woningdelers die het huis willen huren. Jij hebt dus de prijs vaak in handen. Zie hierboven het voorbeeld van mijn kennis
  • Je bent verzekerd van een prima rendement. Echter wordt dit flink minder door nieuwe regelgevingen. Maar je kunt dus nog steeds genoeg verdienen aan een woning. Het wordt extra leuk als je meerdere woningen hebt die je kunt verhuren.
  • Jij weet bijna zeker dat jouw huizen de komende jaren in waarde zullen stijgen. Mocht je het zat zijn kun je de boel verkopen en met een aardige winst van je pensioen genieten
  • Het is bij het algemeen publiek bekend, betrouwbaar en de kans dat je leegstand hebt is (in Nederland) vrij minimaal.
  • Belastingaftrek door hypotheken en andere fiscale voordelen

Over belastingen betalen heb je met crypto trouwens ook een goed voordeel. Crypto valt nog onder inkomen eigen vermogen en geniet daarom van een vrij laag belastingtarief.

De nadelen van investeren in vastgoed

De markt is inmiddels op een soort hoogtepunt Wie nu met vastgoed begint is eigenlijk al te laat. De afgelopen jaren is er onwijs veel ophef geweest over bijvoorbeeld de stikstofuitstoot, het tekort aan bouwpersoneel en de recent ook nog de hoge prijzen van bouwmateriaal vanwege schaarste. Bovendien is dit voor de gemiddelde burger een stuk lastiger om mee te beginnen met een klein budget.

De grootste nadelen hebben we dit jaar nog gezien. Er was een grote waterramp in West-Duitsland, Zuid-Limburg en Vlaanderen vanwege de grote hoeveelheid regen. Klimaatverandering zeg maar. Er zijn duizenden huishoudens die (zo goed als) alles kwijt zijn geraakt. Hele huizen zijn verwoest. Alles wat van steen is, kan kapot gaan.  Hier zie je nog op NPO3 een item waarin een crypto expert uitlegt waarom een huis minder rendement oplevert dan crypto.

Investeren in crypto is een sterke optie

Met crypto kan dat simpelweg niet. Crypto is niet in één computer opgeslagen en is niet het eigendom van één iemand. Crypto staat op meerdere computers als kopieën en wordt niet centraal aangestuurd. Dat is het geweldige aan de blockchain technologie waar ik het hier vaker over heb. Dat is revolutionair aan crypto als vorm van investering. Het kan niet kapot door de val van Centrale Banken en privé partijen, door natuurrampen of door wat dan ook. Daarom vind ik dat geld verdienen met crypto een hele slimme manier van handelen is. Je kunt hier alles over leren in diverse cursussen voor beginners.

Er zijn zelfs meerdere experts in het nieuws én van bekende instanties die een bepaalde autoriteit hebben. Zo heeft Reinjan Prakke van BNR een podcastserie opgenomen waar hij diep ingaat op geld én crypto.

Betekent dat dat investeren in vastgoed niet verstandig is? Absoluut niet. Het is juist heel verstandig als je dit bewust doet. Je moet enkel bewust zijn van de voor- en nadelen. Wees altijd bewust van de risico’s en laat je informeren.

Ben je goed geïnformeerd en zijn dit risico’s die jij bereid bent om te nemen?

Mijn missie – vrouwen helpen financieel onafhankelijk worden

Fem Invest Patricia Blog ICOMijn missie is om vrouwen financieel onafhankelijk helpen maken door middel van crypto en financiële educatie. Er komt een hele hoop bij kijken, met name op het gebied van mindset en de kennis rondom het monetair systeem. Ik zie hoe vaak het fout gaat en daarom wil ik met Fem Invest vrouwen inspireren om de vrijheid van geld te voelen en dit een positieve draai te geven. 

Laat je nooit gek maken en ga altijd geïnformeerd aan de slag

Heb jij na het lezen van de blog vragen? Stel die gerust hieronder! 

 

 

 

*Let op: ik ben geen financieel adviseur en geen enkele uitspraak of uitspraak op deze pagina of website is bedoeld als financieel advies. Jij bent zelf verantwoordelijk voor je eigen onderzoek en de investeringen die jij maakt.