Wat is een ICO en waar moet ik op letten?

Wat is een ICO? ICO staat voor “Initial Coin Offering” en is een vorm van crowdfunding. Ambitieuze cryptoprojecten met mooie beloftes in return voor de investeerders wanneer het project slaagt. Het aanbod van ICO’s groeit met de ontwikkeling van de blockchain enorm. Helaas zijn er ook regelrechte scams, waarbij je een hoop geld kunt verliezen. Hoe zorg je dat je een goede investering doet en voorkomt dat je geld verliest aan een scam project?

Mocht je nog niet helemaal thuis zijn in de wereld van crypto, check dan zeker even dit artikel.

Hoe werkt een ICO

Een ICO is een voor de blockchain gericht project, waar nog geen product of dienst van beschikbaar is. In een ICO worden tokens of altcoins van het betreffende project verkocht aan vroege investeerders. Het doel is om kapitaal te vergaren om daarmee het startende crypto project van de grond te krijgen. Als het project succesvol wordt, kunnen de tokens meer waard worden.

De tokens worden ook vaak gepromoot als toekomstige betaalmiddel voor diensten en/of producten van het project. Echter is dit vaak pas toepasbaar als het project succesvol slaagt. Komt het project niet van de grond, dan kunnen de oprichters zomaar met al het investeringskapitaal vertrekken, zonder er wat voor terug te geven.

Naast startende projecten kiezen sommige gevestigde bedrijven om een omgekeerde ICO te lanceren. Dit lijkt functioneel erg op een gewone ICO. Het verschil is dat het bedrijf al een product of dienst heeft en een token uitgeeft voor een nieuw op de blockchain gebaseerd product.

Het doel is evengoed kapitaal vergaren van investeerders.

ICO Crypto Proces

Hoe herken je een “goede” ICO

Er is nog geen regelgeving voor het uitbrengen van een ICO. Dit maakt dat er nauwelijks enige vorm is van consumentenbescherming. Dagelijks worden er nieuwe ICO’s uitgebracht. Ook is het bekend dat het grootste gros de eindstreep niet haalt. Het is goed je te beseffen dat een ICO tot een risicovolle investering behoort.

Er zijn een aantal onderdelen waar ik altijd naar kijk bij het beoordelen van een ICO. Deze stappen zoek ik tot de bodem uit vóórdat ik in een ICO investeer.

Whitepaper

Noodzakelijk om je ICO te beoordelen, is het grondig doornemen van de whitepaper. Een white paper is een vastgelegd document, te vergelijken met een businessplan. Hierin staat wie het project is, wat ze willen bereiken en hoe ze dat gaan doen. Een roadmap met ontwikkeling en implementatieplan. Een beschrijving hoe het financiële model in elkaar zit. Kijk ook goed naar de verdeling van de tokens. Hoeveel worden er verkocht, uitgedeeld aan adviseurs en belanden er uiteindelijk bij het team? Sommige project-teams zijn iets te gretig, door meer dan 50 procent van de tokens aan zichzelf uit te keren. Je kunt deze informatie vinden op websites zoals coinmarketcap.com

Check ook welke Juridische onderdelen zijn vastgelegd voor het bedrijf en voor jou als investeerder.

Regelmatig krijg ik whitepapers te zien waar een bonussysteem is opgenomen. Deze bonussystemen belonen jou als investeerder als je één of meerdere nieuwe investeerders binnenhaalt. Een verleidelijke tool die steeds vaker wordt ingezet door de ontwikkelaars van de ICO om zo snel nog meer geld binnen te halen. Pas hier mee op!! Veel van dit soort ICO’s halen de eindstreep niet of ontmaskeren zich als scam.

Ontbreekt een whitepaper? Pak je biezen, dit belooft meestal niet veel goeds.

Succesverhaal of Scam

De ontwikkeling van de Blockchain gaat snel, dit biedt kansen. Daarbij haalt de concurrentie een project ook zomaar snel in als de oplossing die de ICO biedt niet innoverend genoeg is. Als investeerder wil je weten hoe groot de kans is op succes. Wat is het probleem wat de ICO oplost? Met andere woorden hoeveel behoefte is er écht aan de dienst of het product wat de ICO vertegenwoordigd?! Directe behoefte of een zichtbaar te voorspellen behoefte door marktontwikkeling. Dit bepaalt hoe de ICO zijn marktpositie inneemt op de korte en lange termijn.

Dit onderdeel van je onderzoek vraagt dan ook wel enige kennis over de blockchain, de ontwikkelingen en ervaring binnen de wereld van crypto. Als beginner met weinig kennis is het aan te raden niet blind in een ICO project te investeren. De kans dat je valt voor een mooi verhaal, met shining plaatjes en giga rendement beloftes is groot. De kans dat je bedrogen uit komt en je geld verliest is misschien nog wel véél groter.

ICO – Wie zit er achter

Wie zit er achter het ICO project, dit is zo belangrijk om in te duiken. Wie zijn de oprichters, welke relevante ervaring hebben ze. Wat hebben ze al bereikt en Bestaan ze überhaupt?!

Het zal je verbazen, maar er zijn véél zaken bekend waarvan projectleden helemaal niet bestonden óf geen deelgenoot waren van het project. Een voorbode van een onbetrouwbaar stinkend zaakje, waar bij mij alle alarmbellen van afgaan. Het loont zich echt om hier goed onderzoek naar te doen. Niet alleen óf de personen echt bestaan, maar ook of ze actief zijn. Werken ze überhaupt voor de ICO en met wie hebben ze recent samengewerkt. Diverse Social media kanalen zijn hiervoor heel bruikbaar, persoonlijk gebruik ik voor het onderzoeken Twitter en LinkedIn.

Bij het analyseren van de ICO moet je ook zeker kijken waar deze gevestigd is. Is er een duidelijk contactadres aanwezig en is de ICO hier ook echt gevestigd? Veel ICO’s die later een scam bleken te zijn, verscholen zich achter een nep bedrijf op een tropisch paradijs óf hebben het adres van een verlaten bouwval. Check hiervoor ook Google maps.

Ethereum – Succesvolle ICO

Het is niet alleen kommer en kwel er zijn zeker ook hele interessante en succesvolle ICO’s. Ether is hier een heel sterk voorbeeld van. Na Bitcoin is Ether de grootste cryptocurrency. Ether is de munt van Ethereum. Ethereum is opgericht voordat het begrip ICO eigenlijk bestond. Toen heette het nog een crowdsale. In die tijd kostte één ETH € 0,37. Op moment van schrijven is dat al ruim € 1700.  Het succes van Ethereum komt voort uit de mogelijkheden die Ethereum biedt binnen de ontwikkeling van de blockchain. Op het Ethereum netwerk kunnen andere ICO’s worden opgericht met ieder een eigen token. Mede dankzij de enorme populariteit van ICO’s, is Ethereum groot geworden.

Kennis – Het begin van succes

Het mag duidelijk zijn dat een ICO een laagdrempelig, maar risicovolle investering is. Iedereen springt een gat in de lucht als je nou nét die ene investering te pakken hebt waar een mega return uit voort komt. Mijn persoonlijke mening is dat jij jezelf goed moet verdiepen in de materie, onderzoek moet doen en je niet blind staart op mooie beloftes. Als beginner binnen de cryptowereld zonder kennis raad ik het investeren in een ICO sterk af. Begin bij de basis voordat je überhaupt in een risicovolle investering stapt. Het volgen van één van Nederlands beste crypto cursussen kan een uitstekende eerste stap zijn om meer kennis te vergaren over de crypto wereld. Lees ook mijn andere blogs over hoe je geld kunt verdienen met crypto.  Ik deel regelmatig verschillende onderwerpen om jou te helpen crypto te begrijpen. Zodat jij weloverwogen keuzes kunt maken.

Fem Invest Patricia Blog ICO

Ik ben Patricia van Fem Invest Alles wat ik met je deel is door ervaring mijn eigen framework en moet enkel worden gezien vanuit een informatieve insteek. Doe vooral ook je eigen onderzoek vóórdat je in een ICO investeert!

Mijn missie is om vrouwen te helpen op de weg naar financieel onafhankelijk worden door middel van crypto. Met kennis en vertrouwen controle nemen over jouw financiële situatie. Met kleine stapjes kom je er zeker.

Jij bepaalt wat goed is voor jou en past in jouw situatie. Al heb je een paar tientjes per maand, ergens kun jij beginnen. De gouden regel is om altijd te investeren met geld die je ook echt kunt missen.

Heb jij na het lezen van de blog vragen? Stel die gerust hieronder!