Wat zijn altcoins? En wat is het verschil met Bitcoin?

Het woordje ‘Bitcoin’ heb je vast al eens gehoord. Maar tegenwoordig zijn er nog veel meer verschillende cryptomunten op de markt gekomen. Deze noemen we altcoins. Maar wat zijn altcoins precies? Dat hoor ik van de dames om mij heen heel vaak en besloot daarom te vertellen wat het is en hoe je hier van kunt profiteren.

Mocht je nog niet helemaal thuis zijn in de wereld van cryptocurrency, bekijk dan eerst even mijn artikel waarin ik simpel uitleg wat cryptocurrency is.

Wat zijn altcoins precies? Altcoin munten

De naam ‘altcoin’ is een samenstelling van de twee woorden alternative en Bitcoin, of beter gezegd, een alternatieve coin. Kort samengevat zijn altcoins zijn dus alle andere cryptomunten dan Bitcoin. 

De eerste échte cryptomunt was namelijk Bitcoin. Deze werd in 2009 door de (nog steeds onbekende) softwareontwikkelaar Satoshi Nakamoto ontworpen. Omdat Bitcoin zo’n grote impact maakte werden alle andere coins die ontwikkeld werden bestempeld als alternatieve coins. Zelf ben ik fan van Litecoin. Dit is dan ook de oudste altcoin en daarmee ook de bekendste.

Na verloop van tijd werden altcoins steeds populairder en op dit moment hebben alle altcoins bij elkaar zelfs een grotere marktcapaciteit dan Bitcoin! Dit betekent dus dat er veel winst te halen valt bij de altcoins. Weten hoe? In dit artikel leg ik het je uit.

Wat is het verschil tussen altcoins en Bitcoin?

Hoewel altcoins dus alternatieve coins zijn van Bitcoin, hebben ze toch veel met elkaar te maken. Je kunt ze namelijk niet allemaal kopen met euro’s, maar wel met Bitcoin. Dit betekent dat als de Bitcoin daalt in waarde, ze ook minder waard worden. Dit is ook zo andersom zo, als Bitcoin meer waard wordt, dan stijgen alle andere coins vaak ook mee. 

Het is niet zo dat altcoins slechter zijn dan Bitcoin. Er zijn zelfs altcoins die misschien wel beter zijn. Bitcoin heeft namelijk problemen zoals de transactie snelheid en schaalbaarheid. Een altcoin zoals NEO heeft bijvoorbeeld een veel snellere transactiesnelheid dan Bitcoin.

Er zit ook een verschil tussen het aantal beschikbare coins. Bitcoin is namelijk zo ontwikkeld dat er maar 21 Miljoen coins kunnen worden gemaakt door middel van ‘mining‘. Bij altcoins loopt dit soms wel uit tot een miljard coins of meer! 

Altcoins overzicht

De grootste altcoins

Op dit moment bestaan er wel meer dan 10.000 verschillende soorten cryptocurrencies! Helaas zijn deze altcoins niet allemaal even goed en betrouwbaar. Er zijn een aantal kenmerken waaraan je kunt zien of een altcoin stabiel genoeg is om in te investeren. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar de markt capaciteit van een coin. Dit geeft de totale marktwaarde van een coin aan.

Hieronder heb ik de top 3 grootste altcoins voor je op een rijtje gezet. 

1. Ethereum (ETH)

Ethereum is de grootste en bekendste altcoin. ETH is een platform voor gedecentraliseerde applicaties. Je kunt dit zien als een soort computer die door de hele wereld gebruikt kan worden. Zo kunnen er ook andere altcoins gebruik maken van het Ethereum-netwerk

2. Binance Coin (BNB)

Binance Coin is nog redelijk nieuw. BNB is namelijk een coin van ’s werelds grootste exchange ter wereld genaamd Binance. In 2017 maakte Binance de slimme stap om zelf een cryptomunt uit te brengen waarmee je kon handelen op hun eigen exchange.

3. Cardano (ADA)

Cardano is naar mijn mening één van de absolute winnaars. Het bedrijf streeft er namelijk naar om de veiligste altcoin ter wereld te zijn en dat lukt ze aardig!

Iedereen heeft zijn eigen mening van welke coins het beste zijn. De drie cryptomunten die ik hierboven genoemd heb zijn simpelweg de grootste, oftewel de munten met de grootste marktcapaciteit. In deze video hieronder worden drie andere cryptomunten benoemd en waarom deze goede munten zijn om in te investeren.

 

 

De nadelen van altcoins

Bitcoin is al vrij instabiel, maar altcoins kunnen er nog veel meer van. De prijs van een altcoin kan per dag, of zelfs per uur of minuut, enorm verschillen. Hierdoor kan het dus zijn dat je de ene dag een munt hebt van veel waarde, maar de dag erna misschien wel 30% minder waard is.

Ook worden er nog maar weinig altcoins geaccepteerd als legitiem betaalmiddel. Bitcoin daarentegen wordt wel al steeds vaker toegestaan.

Zelf hou ik mij vooral bezig met de 10 grootste altcoins. Die hebben zichzelf al bewezen en zijn al redelijk stabiel. 

De voordelen van altcoins

Wat ik hiervoor als nadeel noemde, kan ook een voordeel zijn van altcoins. Omdat de markt zo snel op en neer beweegt betekend dat niet alleen dat een altcoin minder waard kan worden in no-time, maar ook meer waard kan worden! Zo is dus in korte periodes veel winst te behalen met altcoins. 

Als je goed onderzoek doet naar een coin en je geloofd in het project kan ik je wel aanbevelen om in te stappen voor de lange termijn. 

Koers Cardano
Hier zie je de koers van Cardano (ADA) van het afgelopen jaar. De prijs gaat enorm op en neer maar als je voor de lange termijn gaat, zie je dat je uiteindelijk flink winst overhoudt.

Daarnaast is het grote voordeel van altcoins, in tegenstelling tot Bitcoin, dat deze volledig anoniem kunnen zijn. Dit houdt in dat je een transactie kan maken tussen twee personen die helemaal afgeschermd is. Zo kan niemand zien hoeveel geld jij hebt of verstuurd.

Ook nog een voordeel is dat je met altcoins wereldwijd kan betalen zonder hoge transactiekosten en ook nog eens razendsnel. Het enige wat je nodig hebt is een wallet adres en je maakt binnen no-time cryptocurrency over naar iemand aan de andere kant van de wereld.

Een laatste voordeel is dat je door middel van cryptocurrency minder belasting kan gaan betalen. In dit artikel leg ik je uitgebreid uit hoe.

Waar kun je altcoins kopen?

Altcoins koop je bij de zogeheten brokers of exchanges. Deze Exchanges kun je zien als een tussenpartij. Je kunt hier je euro’s in ruilen voor crypto’s, of andersom. De exchange vraagt in ruil daarvoor een fee (een percentage van jouw transactie). 

Er zijn veel verschillende exchanges waar je alternatieve coins kunt kopen. Persoonlijk maak ik altijd gebruik van Bitvavo. De reden hiervoor is omdat hier alle belangrijkste altcoins te verhandelen zijn, er voldoende mensen gebruik maken van dit platform en Nederlandstalig is.

 

Patricia Crypto OndernemerDe wereld van Crypto is interessant en leuk maar kan ook overweldigend zijn. Dat is de reden waarom ik Fem-invest heb opgericht. Ik help je graag door mijn kennis en ervaring te delen.

Neem gerust contact met mij op als je vragen hebt over altcoins of andere onderwerpen die met crypto en investeren te maken hebben of als je een praktische basiscursus wilt volgen. Samen zorgen we voor de weg naar jouw financiële vrijheid!